Drón+vonat kombinációs áruszállítás indult • Az év végéig bezár az éttermek negyede • Elhunyt Saeb Erekat

izraeli vasut vonat
Fotó: Rostislav Glinsky / Shutterstock

Kísérletbe kezdett a vasút a drón+vonat kombinációs áruszállításhoz. Első lépésként a cfáti Ziv kórházzal kezdtek együttműködést gyógyszerek gyors célba juttatása végett, ami a koronás időkben a fertőzés veszélyének elkerülését jelentheti a veszélyes településeken. Az árut a vonat a legközelebbi állomásra szállítja, és onnan drónokkal továbbítják a címzetteknek.


A közszolgálati Kan adó állítása szerint Netanjahu annak idején megkérte Juval Diszkint, a Sin Bet akkori elnökét, hogy nyomozzon Meir Dagan, a Moszad azóta elhunyt vezetője ellen, átadott-e titkos információkat Arnon Milchennek, az izraeli-amerikai milliárdosnak, a Pretty woman film producerének, aki a Netanjahu családot több százezer sékel értékben éveken át ellátta többek közt szivarral és pezsgővel az ezres akta vádirata szerint. Diszkin nyomozott is, majd azzal tért vissza a kormányfőhöz, hogy a Milchen birtokába került titkos információk nem mástól, hanem Netanjahutól származnak. Ezen a ponton a miniszterelnök abbahagyta a Dagan elleni államtitkok átadása miatti nyomozást.


Hétfő este Juli Edelstein egészségügyi miniszter visszavonta a kormány törvényjavaslatát a kneszetben Eilat és a Holt-tenger vidéke “turistaszigetté”, különleges övezetté nyilvánításáról. Előzőleg a kneszet törvényelőkészítő bizottságában számos ezzel a kérdéssel össze nem függő módosítást “salátáztak” hozzá, melyekkel nem értett egyet.


Az év végéig várhatóan bezár az éttermek és a kávéházak negyede. A korona-válság két zárlata megerősítette az ágazat eleve válságos helyzetét, és már jelenleg is több ezer étterem és kávézó bezárt. Az éttermi szövetség szerint az ország 14 000 étterméből mintegy 3500-at zárnak be az év végéig.


ART-B-AND-B néven indult projekt keretében a hét folyamán művészek alszanak majd éjszakánként kulturális intézményekben, többek között a Habima nemzeti színházban és a Kameriben, az Operában, a Tel-Aviv Képzőművészeti Múzeumban és könyvtárakban. A projekt fő célja az, hogy felhívják a közönség és a döntéshozók figyelmét, hogy a korona-válság miatt gyakorlatilag március óta semmifajta kulturális tevékenység nem zajlik az országban, és a közeljövőben nem is fog: “elaltatták a kulturális intézményeket”. A performance-okban előadóművészek és más alkotók is részt vesznek, előadnak és mindez élőben követhető. Ma éjszaka a Kameri színházban aludtak, olvast fel, reggel pedig Ron Huldai, Tel-Aviv főpolgármester ébresztette őket a nézőtéren – egyedül – tapsolva.


A koronavírussal megbetegedett Saeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtitkára 65 éves korában elhunyt a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Kórházban. A magas rangú palesztin tisztviselő október 9-én jelentette be, hogy koronavírussal fertőződött meg, és otthonában kezelik. Kilenc nap elteltével az állapota romlott, ezért – a Palesztin Hatóság kérésére – izraeli kórházba szállították, ahol az intenzív osztályon kezelték. Ma (kedden) a Fatah mozgalom jelentette be halálát. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.