Keleti 100!

Emlékkönyv a tornászbajnok tiszteletére

A Dávid Sándor–Dobor Dezső szerzőpáros egy éve látott neki, hogy Keleti Ágnes előtt tisztelegve megírja a sokszoros érmes tornász eddigi csaknem száz évének történetét. A novemberben megjelenő kötetben egykori sporttársak nyilatkoznak a „világ nyolcadik csodájának” nevezett sportolóról.

Az ötszörös olimpiai győztes a világ jelenlegi legidősebb olimpiai bajnoka. Századik születésnapja a jövő év január 9-én esedékes – s mindenki reméli, hogy az év elején egészségben találja, s köszöntheti fel.

Keleti Ágnes most a koronavírus miatt a szokottnál természetesen óvatosabban él, ő maga is és környezete is ügyel az óvintézkedésekre. A rendszeres szobai mozgástól azonban semmi nem térítheti el. Ennek és a helyesen megválasztott étrendnek köszönhetően továbbra is fitt és jó kedélyű. Nehezen viseli, hogy a kockázatokra való tekintettel nem hódolhat mindenkori kedvenc szórakozásának, az utazásnak. A tavaly őszi barcelonai és a karácsonyi bécsi kirándulás óta már nem is lépte át a határt. Számára is maradt a belföld, a vírus első hullámát a Mátrában vészelte át, ősszel pedig – amíg az időjárás megengedte – Balatonfüreden időzött sokat, a sétány közönségének nagy örömére.

A Dunán is feltűnt egy motorcsónaktúra vendégeként, ami olyan jól sikerült, hogy az ott készült kép került fel a címlapjára az életét bemutató könyvnek, melyből barátai, rajongói és sporttársai megismerhetik teljes élettörténetét, szemléletét és gondolatait a világról.

A könyv címe tárgyilagos: Keleti 100, de sokkal érzelemtelibb az alcíme, a főszereplő életelve: ,,Mert szeretek élni!”. Keleti Ágnes nyáron az ideje egy részét fényképei válogatásával töltötte, mert ezzel is igyekezett segíteni a könyv sikerét.

- Hirdetés -

A két sportújságíró, Dávid Sándor és Dobor Dezső egy éve kezdett neki a műnek. A csaknem száz évnyi életút megrajzolásához hozzájárult harminchat egykori sporttárssal készült interjú is a „világ nyolcadik csodájaként” is aposztrofált tornászról. Megszólalnak hazaiak és külföldiek (Ausztrália, USA, Izrael), köztük a tornászok mellett a magyar olimpiai csapatok még élő tagjai, olimpiai bajnokok és érmesek, olimpikonok: Korondi Margit, Bodó Andrea, az öttusázó Benedek Gábor, az úszó Gyenge Valéria, a tőröző Dömölky Lídia, Ducza Anikó, Makray Katalin, Müller Kati.

Olyanok is beszélnek az újságíróknak, akik azóta már nincsenek közöttünk: a két szintén tornász Köteles Erzsébet és Tass Olga, a vízilabdázó Kárpáti György, akik – akkor persze senki sem gondolta volna – életük utolsó interjúit adták az emlékkönyv számára. Érdekes meglepetés, hogy a megszólalók között találjuk a századunk elején a Tudományos Akadémia elnökeként közismertté vált Vizi E. Szilveszter gyógyszerkutatót, aki fiatalon tornászként volt ismert.

A boltokba novemberben kerülő kötetet több mint 100 fekete-fehér fénykép és 30 oldalnyi színes fotó teszi teljessé.


A kiadást az Élet Menete és a Dohány utcai Zsinagóga Alapítvány támogatta. Cikkünkhöz felhasználtuk a mazsihisz.hu írását.

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kozelet/keleti-100-emlekkonyv-a-tornasz-bajnokno-tiszteletere

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.