Két rakétát lőttek ki Gázából Rison Lecion és Asdod felé, a hadsereg válaszcsapást mért

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet katonai létesítményeit lőtte vasárnap hajnalban, pár órával azután, hogy az övezetből két rakétát lőttek ki Izrael központi tengerparti részeire – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Helikopterekről és tankokról a Hamász föld alatti járatait, valamint katonai állásait lőtte az izraeli hadsereg válaszul az éjszakai támadásra. Éjjel kettőkor Asdódban megszólaltak a légvédelmi szirénák, majd Tel-Aviv környékén és a tőle délre fekvő tengerparti részeken robbanások erős zaját lehetett hallani.

Askelonnál működésbe lépett és útnak indított két elfogó rakétát a vaskupola légvédelmi rendszer. A gázai rakéták vagy az azokat elfogó lövedékek maradványai lakatlan területen értek földet, de Bat Jam tengerparti sétányánál is lezuhant egy fémdarab. Sehol sem számoltak be sérülésről vagy anyagi kárról.

A rakétákat az éjszakai vihar kitörésével, villámlással és mennydörgésekkel egy időben lőtték ki Gázából, a katonai szóvivő szerint talán azért, hogy a zajok megtévesszék a hadsereg légvédelmi egységeit.

Izraelben úgy vélik, hogy a rakétatámadással Bahá Abu al-Ata, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet egyik vezetője megölésének csütörtöki első évfordulójára emlékeztek meg a Gázai övezet fegyveresei. Bahá Abu al-Atát tavaly november 12-én likvidálták izraeli egységek.

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott a Hamász 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta. Egyiptom közvetítésével Izrael tűzszünetet kötött a gázai iszlamista szervezettel, amely megígérte az Izrael elleni támadások felfüggesztését cserébe a Katar biztosította pénzsegélyekért.

A Gázai övezetben több palesztin fegyveres csoport működik, de Izrael a terület felett uralmat gyakorló Hamászt tekinti felelősnek minden onnan indított támadásért, és általában katonai célpontok elleni légicsapásokkal válaszol a Gázából kilőtt rakétákra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.