Koronavírus elleni vakcina: versenyfutás az idővel és a gyártókkal • Remények és kétségek

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön bejelentette: megbeszélést folytatott az amerikai Pfizer gyógyszergyártó óriáscég vezérigazgatójával, Albert Burlával. “A vakcina útban van Izrael felé. Nyolcmillió adagról van szó, amely négymillió állampolgár beoltására elegendő. A vakcina januárban már itt lesz!” – összegezte a megbeszélés lényegét.

Nem sokkal a biztató bejelentés után az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője is megszólalt, de közlése kevésbé volt optimista.

Közlése lényege: a Pfizer [fájzer-nek ejtik] cég “hajlandóságot” nyilvánított a koronavírus elleni vakcina szállítására Izraelbe. Konkrét ígéretről nincs szó. Az oltásért valósággal tülekednek az egyes országok. Sok ország már Izrael előtt bejelentette igényét.  

“A Pfizer nem jótékonysági intézmény, hanem haszonra dolgozó vállalat. Mindenesetre jelentős előleget kértek Izraeltől, amelyet Izrael visszakap, ha a 2021. év végéig nem kapja meg a kért mennyiséget. Januárban nem lesz semmi!”

- Hirdetés -

Később a miniszterelnök is pontosított: januárban érkezik az első szállítmány, majd minden hónapban több és több. “Más gyártó cégekkel is kapcsolatba lépünk. Minél többel, annál jobb” – tette hozzá.

A Pfizer cég szóban forgó védőoltásának a forgalomba hozatalára az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-engedélyező hatósága (US Food and Drug Administration) még nem ütötte rá a pecsétet.

Izrael az ugyancsak amerikai Moderna céggel is érintkezésbe lépett, itt azonban még nem zárultak le a végső próba-fokozatok.

Miután megfelelő mennyiségű vakcina-szállítmány érkezik, elsőként az orvosi személyzet, majd a veszélyeztetett lakosság – krónikus betegek és idősek – kaphatják meg a két részletben, három hét különbséggel beadott oltást, amennyiben kérik. Akarata ellenére senki nem oltható be.


A Pfizer vállalat és partnere, a német BioNTech SE közlése szerint elvégezték a szükséges klinikai próbákat, és vakcinájuk a SARS-CoV2 (COVID-19) jelű koronavírus ellen több mint 90 százalékban hatékonynak bizonyult. Vagyis “józan paraszti ésszel” számolva, ha egymillió személyt oltanak be vele, kb. százezernél hatástalan marad, viszont a járványveszély csökkentésére így is kiváló – ha valóban ilyen arányban bizonyul majd hatékonynak.

Az állatokon, majd embereken végzett próbaoltások rendkívül gyors lezajlása sokakban bizalmatlanságot kelt. A már létező, különböző vírusos betegségek elleni védőoltások kifejlesztése legalább 3-4-5 éves folyamat volt. Vannak-e jelentős mellékhatásai az oltásnak? És honnan lehet megbizonyosodni arról, hogy hónapok, netán évek múlva nem okoz-e nem kívánatos utóhatásokat?

Az oltás vegyi összetétele természetesen a Pfizer vállalat féltve őrzött titka.

- Hirdetés -