Kifele a koronából

A sorok közt olvasva észlelhető, hogy az utóbbi napokban valamilyen változás történt a színfalak mögött. Látszatintézkedések helyett hirtelen valódi lépésekre is sor került, ilyen a megkötött számú bevásárlóközpontok ellenőrzött körülmények közötti megnyitása, vagy egy adott intézmény összes tanulójának és tanárának korona-vírus vizsgálata, mely egyelőre szintén tesztelés alatt van, vagy a kontaktvizsgálatok reformja, új követési rendszer bevezetése, illetve végre és valóban, a fertőzési gócok szerinti korlátozások bevezetése.

Számunkra eddig ismeretlen okokból, valaki, valahol megértette Netanjahuval, hogy a járvány és kezelése tovább nem használható politikai fegyverként. Ez a változás egyértelműen két eseménnyel párhuzamban következett be: az egyik Biden győzelme az amerikai elnökválasztáson, a másik az ezt követő, és ettől lehet nem független bejelentések sorozata a különböző, vírus elleni védőoltások kifejlesztésének sikeres befejezéséről.

Elgondolkodtam azon is, hogy miként befolyásolja politikusok, újságírók és végül mindannyiunk véleményalkotását a mód, mely a korrektségre való törekvés nevében, az idő és tér lehető legkisebb szeletére szűkíti értékelése tárgyát, elfeledtetve velünk a csak pár hete közölteket, mindig a jelen pillanat hírére alapozva a jövő kilátásait.

Maga Biden is nehéz, oltások nélküli télről nyilatkozott még két hete, és itt Izraelben a harmadik hullámról, már mint elkerülhetetlen tényről beszéltek, amíg meg nem érkezett a bejelentés, sorban egyik a másik után, a kísérletek sikeres befejezéséről.

Hisz már nyáron közölték, hogy a vezető gyógyszercégek többsége ősz végéig befejezi a vírus elleni oltás fejlesztésének harmadik, befejező szakaszát, és hogy a vakcinák, valószínűleg 2020 decembere körül gyártásra kerülhetnek.

Legalábbis bennem nem voltak képesek kétséget ébreszteni, a legfontosabb gyógyszergyártók többsége által kiadott októberi, nem elég világos indokolásokkal alátámasztott nyilatkozatok, miszerint a sikeresen záruló utolsó fejlesztési szakaszt valami mégis megakasztotta. Sejteni véltem, hogy a politikai céllal, idő előtti bejelentést sürgető Trumpnak tartanak ellen.

De hisz tudjuk azt is, hogy amint elkezdik majd beoltani a veszélyeztetett lakosságot, azzal párhuzamosan elhárul a veszélye a kórházak túlterheltségének és így nagyon gyorsan, még a jövő tavasszal visszaállhat, majdnem teljesen, a gazdaság.

Akkor miért nem bízunk saját memóriánkban, saját képességeinkben, hogy az információ-töredékek öszeillőségéből értékelni tudjuk azok valóság tartalmát?

Fontos levonnom a tanulságot, baj esetén a politikusok, hírértékelők, országok vezetői épp oly esendőek véleményalkotásaikban, mint én magam.

Maszkkal vagy maszk nélkül, Netanjahuval vagy anélkül, már itt az új, a 2021-es év egy karnyújtásnyira!

Ideje, hogy rosszkedvünket bizakodásra váltsuk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.