Izrael nem felel az iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatos vádakra

Izrael hivatalosan nem felelt a magas rangú iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatos iráni vádakra – jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.

Izrael nem válaszolt a teheráni gyilkossággal kapcsolatos jelentésekre és a vádakra, amiben szerepe lehet annak is, hogy a szombati ünnepnap beköszönte után érkezett az atomtudós megölésének a híre, amikor politikusok ritkán nyilatkoznak.

Ugyanakkor a helyi média emlékeztet arra, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta: “Ne feledjék ezt a nevet”.

Netanjahu 2018-ban: “Ne feledjétek ezt a nevet”

Nem sokkal a merényletről szóló jelentések közzététele után Netanjahu miniszterelnök közzétett egy videót, amely részletesen leírta az e héten végzett munkáját, és hozzátette: “Nem árulhatok el mindent.”

Az iráni atomprogram atyjának számító Mohszen Farizade a lap értesülése szerint egy évvel ezelőtt túlélt egy ellene végrehajtott merénylet-kísérletet, és azóta bujkálva élt.

Nevét 2018-ban említette Benjamin Netanjahu, amikor leleplezte az iráni atomarchívumot, melynek tartalmát Izraelbe szállították. Két évvel ezelőtti beszédében az izraeli kormányfő felidézett egy dokumentumot, amelyben Farizadét idézte: “A fő cél az iráni nukleáris program befejezésének bejelentése, miközben ez a különleges tevékenység ‘tudományos ismeretek fejlesztése’ címszó alatt zajlik”.

Izraeli ismeretek szerint Mohszen Farizade 2003-ig az iráni nukleáris program alapját képező projektet vezette, majd nukleáris fejlesztéssel foglalkozott a teheráni védelmi minisztérium égisze alatt.

Az iráni média ritkán említette meg név szerint Farizadét. 2007-ben a Mehr hírügynökség arról számolt be, hogy Farizade a védelmi minisztérium alatt működő fizikai kutatóközpontban dolgozó tudós. Más iráni sajtóorgánumok az évek során “tudományos szakértőnek” nevezték, s megemlítették a nukleáris programhoz való hozzájárulását és biztonsági munkáját.

Irán soha nem engedélyezte a kérések ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőrei kihallgathassák Farizadét, arra hivatkozva, hogy akadémikus tudós, aki Teherán egyik legnagyobb egyetemén ad elő.

A Háárec szerint amerikai jelentések, köztük a CIA jelentése azt állította ifjabb George Bush kormányzása idején, hogy Farizade oktatói tevékenysége fedősztoriként szolgál. 2008-ban nevét felvették azon iráni tisztviselők listájára, akiket az amerikai kormányzat gazdasági szankciókkal sújtott.

Izraelt régóta azzal gyanúsítják, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt megkezdte iráni nukleáris tudósok célzott kivégzését. Legalább négy tudós vesztette életét 2010 és 2012 között – Teherán szerint – egy merényletprogram részeként, amelynek célja az atomenergia-program ellehetetlenítése volt. Irán 2012-ben felakasztott egy embert a gyilkosságok miatt, azt állították róla, hogy kapcsolatban áll Izraellel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.