A Moszad likvidálhatta az iráni atom atyját Teherán közelében

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst pénteken Teherán közelében – erősítette meg az iszlám köztársaság külügyminisztériuma.

Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója Izraelt vádolta meg a merénylet elkövetésével. A tárca tájékoztatása szerint „terroristák” egy rajtaütés során meglőtték a testőreivel együtt az autójában ülő Mohszen Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen, egy másik járművet pedig felrobbantottak.

A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe, a kórházba szállítása után „mártírhalált” halt – írták. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy több támadóval is végeztek.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez.

Továbbá Hoszein Dehgan, az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója is Izraelt vádolta meg a rajtaütés kitervelésével és elkövetésével, s ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a felelősökre, akik „meg fogják bánni tetteiket”.

A szövetségesük (Donald Trump amerikai elnök) politikai életének utolsó napján a cionisták fokozni próbálják a nyomást Iránon és kiterjedt háborút akarnak kirobbantani – írta a Twitteren.

A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon.

A Farsz iráni hírügynökség szerint Mohszen Farizade régóta az izraeli titkosszolgálat célkeresztjében van.

Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője korábban tagadta a merényletről szóló híreket, kiemelve, hogy „atomtudósaink mindannyian jól vannak”, azonban később a külügyminisztérium megerősítette a támadás tényét.

A történtek nyomán várhatóan tovább fog fokozódni a feszültség Irán és az Egyesült Államok között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.