Iráni tábornok is életét vesztette egy izraeli légitámadásban Damaszkuszban

Az izraeli támadás helyszíne Damaszkuszban – Ammar Ghali / Anadolu / AFP

Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található – közölte a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna.

A tájékoztatás szerint az iráni diplomáciai képviselet közelében olyan villák találhatók, amelyekben a Damaszkusszal szövetséges iráni vezetés elithadseregének, a Forradalmi Gárdájának több katonai tanácsadója tartózkodik rendszeresen. Az al-Hadasz arról számolt be, hogy egy izraeli gépről elindított rakéta egy olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők.

A SANA szíriai hírügynökség közlése szerint a nagykövetség tőszomszédságában álló konzulátusi részleg épülete teljesen megsemmisült.

Mohammad Reza Zahedi

Egy libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. Az SNN iráni hírügynökség időközben megerősítette Zahedi halálát.

A Tasznim iráni hírügynökség szerint Zahedi dandártábornok volt felelős a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni hadműveleteiért. Zahedi, aki 2006-tól 2008-ig a gárda szárazföldi erőinek parancsnoka volt, 2007-ben felkerült az ENSZ szankciós listájára Teherán nukleáris programja miatt.

Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és az épületrész földszintjén található nagyköveti rezidencia voltak.

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam iráni hírtelevízió is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban. A nagykövet a történtekre reagálva kijelentette, hogy Teherán kemény választ fog adni.

Az iráni állami televízió közölte, hogy a halottak között több diplomata van.

„Szíria határozottan elítéli az ártatlan emberek életét követelő aljas izraeli terrortámadást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen”
– jelentette ki a helyszínre látogató Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter. Hangsúlyozta: „Izrael agressziójával nem tudja befolyásolni Irán és Szíria viszonyát”.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért. Leszögezte: a konzulátus elleni csapás a nemzetközi egyezmények megsértésének számít.

A SANA szíriai állami hírügynökség hétfői közlése szerint a légvédelem „ellenséges célpontokat” semmisített meg Damaszkusz térségében.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. Izrael a Gázai övezeti háború kitörése óta fokozta szíriai támadásait.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.