Izraeli légicsapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tanácsadójával

Izraeli légicsapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tanácsadójával

Izraeli légicsapás végzett hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú katonai tanácsadójával Damaszkusz határában – közölték szíriai biztonsági források és az iráni sajtó.

A biztonsági források a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy Szajjid Razi Muszavi dandártábornokról van szó, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt.

Az iráni állami televízió a nap folyamán megszakította adását, hogy bejelentse Muszavi halálát. A közlés szerint egyike volt a Forradalmi Gárda Szíriában legrégebben dolgozó tanácsadóinak.

Az iráni elitalakulat vezetése fogadkozott, hogy Izrael felelni fog a dandártábornok megöléséért. „Kétségtelen, hogy (a palesztinok földjét) bitorló és barbár cionista rezsim meg fog fizetni ezért a bűncselekményért” – áll az állami televízióban felolvasott közleményükben.

Izrael az utóbbi években számos légitámadást hajtott végre szíriai célpontok, a hadsereg, a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a Hezbollah hadállásai, raktárai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különösen ne a stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkon.

Alig három hete közölte Irán, hogy izraeli bombázásban meghalt a Forradalmi Gárda két, szintén katonai tanácsadóként dolgozó tagja Szíriában.

Címkép: Mousavi (balra) és Qassem Soleimani – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.