A jövő jelzőlámpája Izraelben

Nagyon fontos hírem van!

Tegnap életemben először láttam olyan új közúti jelzőlámpát, amin nem csak a lelógó három színű fénykijelző van, hanem a tartóoszlopok egésze világít, teljes széltében és hosszában.

Ezt úgy kell elképzelni (vagy lsd. a kép), hogy az Or Yehuda – Yehud-Nyugat közúti, több sávos kereszteződés mind a négy oldalról, a forgalomnak megfelelő színű, baromira nagy, több száz méter távolságból látható, pszichedelikus fényben úszik.

Utánaolvastam és büszkén tapasztaltam: ez egy kísérleti projekt, amit jelenleg Izraelen kívül az USA-ban, Franciaországban és Németországban próbálnak még ki. Izraelben pedig most először kis városkám nagy kereszteződésében!

A szakemberek szerint a közúti balesetek 98 százaléka emberi figyelmetlenség miatt következik be, ebből is nagyon sok a jelzőlámpák be nem tartása miatt. A projektet kivitelező YSB-csoport szerint ezzel az új technológiával csökkenteni lehet majd a balesetek számát, mivel mind a vezetők, mind a kereszteződéshez érő gyalogosok olyan jól és olyan helyzetből látják a fényeket, hogy minimálisra csökken a hibázás lehetősége. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy ez meg csak a kísérleti stádium, tehát az országos lefedés majd attól függ, valóban és számszerűen csökken-e a próba alatt a balesetek száma.

Ezt remélem, de az biztos, hogy elsőre egy ilyen kereszteződéshez érni valódi élmény, pedig még nem is volt teljes esti sötétség (egyébként nappal is világítanak és nappali fényben is jól látható a kivilágítása). Olyannyira, hogy amikor a fiúkat edzésre szállítottam, és lelkendezve elmeséltem nekik a néhány órával korábbi élményemet, értetlenségük miatt (“Mi világít? Hogyhogy ‘L’ alakban? De milyen színű? Oszlop?”) inkább egy kört tettem, hogy élőben láthassák.

Most nem tudom, hogy csak gúnyolódtak-e rajtam, de amikor odaértünk, a két, általában csak a mobiltelefonból félszemmel kitekintő, napi 2-3 szónál többet nem makkantó kamaszok őrült üvöltésbe kezdett: “cooooooool, wow, mint egy rave parti, nagyon jó!” Tény, hogy egyből le is fényképezték és dobták ki az instára…

Vezessetek figyelmesen és kívánom, sok ilyen villanyrendőrrel találkozzatok utatok során!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.