Arthur Finkelstein nyilvános kivégzése

Csütörtök este a már több éve elhunyt Arthur Finkelsteint, egész manipulációkra és hazugságokra alapozott életművét nyilvánosan kivégezte a 13-as izraeli TV-csatorna.

Netanjahu kormányfőként szokás szerint korlátlanul szerepelhetett este 8-kor a fő műsoridőben, de szintén szokás szerint nem az ország polgárai számára fontos bejelentése volt, hanem saját maga és pártja számára, törvénytelenül, választási kampányának első beszédére használta ki a drága perceket.

Ez nyilvánvalóan tiltott propaganda, de ennél is rosszabb, hogy ráadásul egykori tanítómesteréhez, Finkelsteinhez hűen hazugságokat és manipulatív csúsztatásokat, az “ellenség befeketítését” próbálta letolni választói torkán, hiszen ha sokszor hallunk egy hazugságot, egy idő után természetes lesz, és aztán el is hisszük.

Az izraeli médiában dolgozó újságírók eddig is pontosan tudták, hogy a miniszterelnök mikor rugaszkodik el a valóságtól, az ország népe rég tudhatja, hogy állításainak gyakran kevés köze van a valósághoz. Hívei ezért is tisztelik, hogy ezt meri, ellenfelei pedig tiltakoznak, ágálnak ellene, de hiába, mert a média szabályai szerint bármely légből kapott állítását is hallottuk, annak cáfolata, tagadása, a magyarázata már sokkal kisebbet szól, ha eljut egyáltalán az emberek füléhez és szívéhez, ha el is hiszik utólag.

Valami azonban megváltozott, talán a Trump bukása körül életre kapott amerikai média példája hatott, talán a 13-as tévé szerkesztőinek elkeseredettsége, hiszen egyre kevesebben nézik egyre vonalasabb csatornájukat, mióta Netanjahu egy barátjával fölvásároltatta, és elkezdte lassan beszántani, olyanná tenni, mint a szupervonalas BIBItévét, a 20-as csatornát.

Egy szó mint száz, csütörtök este Netanjahu különösen vad és átlátszó hazugságait kis feliratocskák jelezték élőben, beszéde alatt: pirosban az elhangzottak, kékben ezzel szemben a tények: Netanjahu arról szónokolt, választásokba kergeti az országot a Kék-fehér és Ganz, mert megszegték a koalíciós megállapodást, költségvetés hiányában kiszállnak. Ezzel szemben az igazság az – amit a TV egyből ki is írt –, hogy a kormányfő és pártja szegik meg a megállapodás 30. pontját, ami arra kötelezi őket, hogy mind 2020-ra, mind 2021-re készüljön el egy kétéves költségvetés. A 13-as TV ötletéhez csak gratulálni tudok. Végre véget ért az évek óta tartó igazságrelativizálás, amikor a Likud és Netanjahu hajmeresztő hazugságai mellé meghívtak valakit az ellen oldalról is, majd ő rávilágít a másik oldalra. Ma a legnagyobb napilap, a Jediot Aharonot is egy olyan címlappal jelent meg, amin az “igaz-hamis” állításokat emelték ki Netanjahu beszédéből.

Pedig nem két oldal van: a legnagyobb kamu, a biggest fake news a két oldal közötti egyenlősdi. Mert valójában, ahogy azt végre a TV is világossá tette, ebben az egyenlőtlen küzdelemben nem két ellentétes vélemény van – amit a médiának kötelessége megmutatni –, hanem az egyik oldalon valótlanság, manipuláció és káosz, ezzel szemben pedig a jogkövetés és a tények tisztelete.

Ha így folytatják, lehet hogy visszaszokok a 13-as híradóra, amit a rengeteg fake news, s az ezekben élen járó Ajala Haszon miatt hónapokkal ezelőtt elhagytam a 12-es csatornáért. A 12-esen legalább világos, hogy Amit Szegál hova tartozik, és miért mondja számomra elfogadhatatlan, s utólag gyakran hamisnak bizonyuló téziseit.

Ha így folytatják, még a végén a tényeket vesszük figyelembe a következő választásokon esedékes döntésünknél…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.