Jön a harmadik országos karantén?

Rossz hírem van: bizony közeledik. És erről egyetlen egy ember tehet: Benjamin Netanjahu.

Jelenleg még mindig az arab települések “versengenek” a “leginkább fertőzött” címért az első húsz helyen, de kicsiny ország vagyunk, az arabok bejárnak más városokba dolgozni, vásárolni, növekvő átfertőződöttségük nyomán hamarosan az egész ország újra piros lesz, és jöhet a harmadik zárlat.

És hogy miért Netanjahu a hibás? Mert az ő politikája vezet most is, és vezetett nyár végén is ehhez a helyzethez. Jelenleg arról dönt, vagyis szokás szerint döntésképtelenkedik a korona-kabinet, hogy bezárják-e a zöld városokban megnyitott néhány bevásárlóközpontot, mert nagy bennük a zsúfoltság. Miközben éppen minél több bevásárlóhelyet kéne megnyitni – csakis a zöld településeken –, hogy csökkenjen az emberek összezártsága, nőjön közöttük a távolság.

Ugyanakkor viszont tényleg teljesen be kéne zárni a súlyosan fertőzött piros településeket, hogy ott helyi szinten felszámolják a vírus terjedését. Teljesen függetlenül az ott élők nemzetiségi, nyelvi, vallási, stb. helyzetétől. De Netanjahu nyáron nem zárta be az ultraortodoxokat, mert következő kormányának ők a legstabilabb partnerei, és most joggal hivatkoznak ennek nyomán diszkriminációra, joggal tiltakoznak az arabok és a drúzok, akkor ők is hagy maradjanak nyitva.

Hála Netanjahu politikájának ismét vészesen közeledik a kollektív büntetés, az országos zárlat. Lehetőleg akkor, amikor pere szempontjából a legkedvezőbb, és esetleg erre hivatkozva újabb halasztást tud elérni ismét, reményei szerint mindaddig, amíg végleg beszüntetik valamilyen körmönfont módon az ellene csalás, közbizalommal visszaélés és korrupció miatt folytatott eljárásokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.