Ki győzne ma a választásokon?

Ganz erősödik, Netanjahu gyengül

Ki győzne ma a választásokon?
Netanjahu Ganz javára gyengül – Forrás: 12-es TV

A 12-es TV felmérése szerint a jobboldal meggyengült, Michaeli Munkapártja eltűnne, de még mindig a jelenlegi koalíció győzne. Már ha az előző választások szerint indulnának újra ugyanazon pártok, melynek valószínűsége egyenlő a nullával.

De lássuk, hogy ezek szerint mi lenne a helyzet egy hónappal a hatodik Netanjahu-kormány beiktatása után – már ha ugyanazok, és ugyanúgy indulnának ma is: a Merec ismét bejutna, miközben a Munkapárt kiesne. Ebben a teljesen valószínűtlen szcenárióban – vagyis ha most sem egyesülne a Merec a Munkapárttal, és az arab pártok sem tanultak volna a történtekből, és ismét külön-külön indulnának – a jobboldali tömb kissé meggyengülne, de így is megnyerné a választásokat.

A Meno Geva vezette „Midgam” Intézet által a 12-es TV-nek készített felmérés szerint ha ma lennének a választások, az előző választások párttérképével így nézne ki a mandátumok eloszlása: Likud – 30 mandátum, Van Jövő – 24 mandátum, Nemzeti Tábor – 14 mandátum, Vallási Cionizmus – 14 mandátum.

Forrás: 12-es TV
A Merec és az Avoda helyet cserél – Forrás: 12-es TV

Továbbá: Sasz – 11 mandátum, Tóra Judaizmus – 7 mandátum, Jiszrael Beitenu – 6 mandátum, Raam – 5 mandátum, Chadas-Taal – 5 mandátum, Merec – 4 mandátum. A bejutási százalék alatt: Munkapárt: 2,4%. Balad: 1,8%. A tömbökre való felosztás szerint: a jobboldali blokk az ultraortodoxokkal – 62 hely. A baloldali blokk az arabokkal – 58 hely.

Igen ám, de a felmérés otromba módon manipulatív, hiszen a pártok nyilván tanultak a két kieső ellenzéki párt elvesztett mandátumából, és ma nagy valószínűség szerint együtt indulna a Merec és a Munkapárt, tehát a Netanjahuval szembeni oldalhoz már itt hozzá lehet számítani két újabb mandátumot, és akkor még nem beszéltünk a valószínűleg szintén újra együtt induló arab pártokról, ahol az ellenzék legalább egy újabb mandátumot szerezne. Tehát ha lerántjuk a leplet a 12-es TV manipulációjáról, akkor a valóságban legalábbis fele-fele lapon oszlanának meg a mandátumok ezúttal.

Ahogy az előző választásokon is ez volt a helyzet, csak a két, a bejutási küszöböt át nem lépő, és ezért kieső párt révén lett 64 mandátumos többsége Netanjahuéknak a jelenlegi kneszetben. Ennyit a folyton ismételgetett többségi támogatottságról.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.