Végre vége 2020-nak! Ez már önmagában is megünnepelendő, de most beköszöntenek az ajándékozós ünnepek is: Hanuka, Karácsony, kinek mi, vagy mindkettő.

Ezekben a napokban sajnos szeretteink se mindig lehetnek mellettünk az ünnepléskor, ráadásul az ajándékvásárlás is inkább a neten kényelmesebb, biztonságosabb.

Mi 8 olyan ajándékötletet gyűjtöttünk össze, ami izraeli tervezésű, gyártású – és anélkül is megvehető és átadható, hogy elutaznánk érte a Szentföldre.

1Álomszép ágynemű

Az egyik legnagyobb és legrégebbi izraeli textilgyár, az Arad Textil azzal a kéréssel fordult egy helyi iparművészhez, hogy a legújabb ágyneműkollekciójukat úgy tervezze meg, ahogy azt megálmodja. Gyönyörű lett a végeredmény, és színvonalas a minőség. Keren Shavit “korszellemhez” illően nem mindennapi színekkel és formákkal álmodta tele az ágyhuzatokat – ha már a valóságban nem tudunk elrugaszkodni a mindennapoktól, legalább az álmainkhoz legyen csodás díszítés. Kétféle szettet lehet az alábbi weboldalon megrendelni:

https://karen-shavit.com/collections/imagine

קרן שביט, מצעי Imagine לערד טקסטיל
קרן שביט, מצעי Imagine לערד טקסטיל

2Tüneményes harisnya

A december eleji szülinapi bulin férfiszemmel kezdetben még az esemény tiszteletére (?) teraszra épített kandallóban ropogó, szívet, combot és lábszárat melengető tűz mellett is fázósnak tűnt, de az átlátszatlan, mustárszínű, fekete zebra nyomtatásos harisnyanadrág éppen körülünnepelt hölgyviselője megnyugtatott, hogy kellemesen meleg, akár a farmernadrág. Nyugodtan és melegen ajánlom! Frankpeti

Vastagság: 120 Denier
Összetétel: 90% poliamid 10% elasztán
34-46-os méretekhez alkalmas
Mosási utasítások: kifordítva kézzel mossuk. Nincs vegytisztítás. Kézi nyomtatás
Ár: 100 sékel

https://zoharatights.co.il/index.html

3Izraeli álom luxuskivitelben

A Maskit weboldalán megrendelhető ruhák, kiegészítők és ajándéktárgyak nagyon drágák, azoknak ajánljuk, akik ereci luxuscikket szeretnének ajándékozni. Ez volt a cél ugyanis, amikor még a múlt század 50-es éveiben Ruth Dayan (igen, annak a Moshénak az első felesége) szerteágazó társadalmi tevekénysége egyikeként megalapította a Maskit divatcéget, amelynek célja helyi anyagból, helyi tervezőkkel autentikus stílusú tárgyakat gyártani, amellyel az épülő állam perifériáján élőknek munkalehetőséget teremtenek. Neves iparművészek is részt vesznek a Maskit termékek tervezésében, ez itt Nir Hod festőművész Covid-korszak ihlette ajándékötlete: “Semmi nem tart örökké”.

https://maskit.com/about/

4Izraeli ikonok

Ebből a webboltból csak olyan dísztárgyakat lehet rendelni, ami Izrael állam történelmével függ össze: neves politikusok, szimbólumok, jellemző építészeti stílusok. Szobrocskák, papíráruk, poszterek, kitűzők azoknak, akiknek a zsidó állam jelképei bejönnek.

https://www.pieceofhistory.co.il/%D7%9E%D7%95%D7%A6%D7%A8%D7%99-%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%A8

המדינאים - המארז הקלאסי

5Izraeli Fortepan

הצלמניה – ויקיפדיה

Egy tel-avivi családi vállalkozásból nőtte ki magát ez a fantasztikus értékeket őrző fotóarchívum. 1936-óta gyűjti a fényképész Weissenstein-család a negatívokat – ezekből már több kiállítás és egy nagyon érdekes dokumentumfilm is született. A fotók poszterként, illetve applikálva ajándéktárgyakon is megvásárolhatók, ajándékozhatók, mindegyikről Erec Iszrael történetének, eltűnt mindennapjainak darabjai tekintenek ránk.

https://www.thephotohouse.co.il/dancing-girls-4324.html

ד

6Egy doboz Izrael

ISRAELI_BOX-1792

A koronavírus járvánnyal eljött a tematikus dobozoknak a kora is. Ez az izraeli cég egyenesen Izraelt dobozolja be és postázza ki. Lehet egyszeri ajándékdobozt rendelni, de van havi doboz-előfizetés is.

Minden dobozban meglepetést állítanak össze: egy ennivaló-félét, egy játékot, egy darab Judaikát, egy szépségápolási terméket és egy olyan árucikket, amelynek megvásárlásával a céggel partner 12 nonprofit társaság egyikét támogatják, természetesen helyi gyártmányok.

https://www.israelibox.co/

7Soo Kes festmény

Soo Kes festményei és nyomatai Tel-Avivban készülnek, ezt a tájat ábrázolják, de vajon milyen nyelven fest egy festő? Ez a magyar származású, Izraelben élő, nemzetközi hátterű művész nem engedi egyszerű keretek közé szorítani magát, a weboldalán megrendelhető képeivel lakásunk, irodánk színesebb, tágasabb, érdekesebb és értékesebb világgá válik.

https://www.sookes.art/

8A ráadás: #Izrael70magyar

Ha van még olyan Izrael iránt érdeklődő magyarul olvasó, aki nem vásárolta meg ezt a könyvet, annak mindenképpen a Hanukarácsony fénypontja legyen az Izraelinfo ünnepi albuma, amely 70 olyan – magyar múlttal rendelkező – izraelit mutat be, akik maradandót tettek Izraelért. Történetükből, kalandjaikból, tetteikből egy kicsit egész Izrael államának történetét megismerhetjük.

https://www.libri.hu/konyv/sebo_anna.izrael70magyar.html