Békemegállapodás Izrael és Marokkó között. Trump: “Hatalmas áttörés”

Körülbelül egy hónappal a Fehér Ház elhagyása előtt Trump néhány hónapon belül bejelentette a negyedik muszlim államot, amely teljes diplomáciai kapcsolatokat létesít Izraellel: Marokkó így csatlakozott az Egyesült Arab Emírségekhez, Bahreinhez és Szudánhoz. “Ez egy történelmi áttörés a közel-keleti béke érdekében” – írta Trump a Twitteren, és felfedte az egyezmény árát: Amerika elismeri Nyugat-Szaharát Marokkó részeként.

Izrael és Marokkó között már 1995-ben létrejöttek a teljes körű diplomáciai kapcsolatok, de 2000-ben Marokkó megszakította a kapcsolatot Izraellel a második intifáda eseményei nyomán. Az évek során azonban a gyakorlatban Marokkó és Izrael informális kapcsolatokat ápolt. Az izraeliek ma is bejuthatnak Marokkóba – de csak szervezett csoportokban.

Becslések szerint a koronavírus megjelenése előtt évente 50 000 izraeli utazott Marokkóba, hogy ismerkedjen az ottani zsidó közösség hagyományaival, s sokan közülük saját családi történetükkel.

Amerikai források szerint a megállapodást követően az izraeli gépek repülhetnek a marokkói légifolyósókon. Két évvel ezelőtt az Israir megpróbált közvetlen járatokat indítani a Ben Gurion repülőtérről Marokkóba, de a kezdeményezés elsősorban technikai kérdések és biztonsági okok miatt elbukott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.