Ismét felállították az Izrael hőse szobrot • David Biton intenzív osztályon van • A kommunikációs miniszter büntetése miatt marad lassú az internet Izraelben?

Koronavírus fertőzése után intenzív osztályra került David Biton, a Likud volt frakcióvezetője, Netanjahu Miki Zohár előtti jobbkeze, aki ellen korrupciós ügyekben vádiratot nyújtott be az ügyészség. A Siba kórházban ápolják, ahová családja azért vitte be, mert lecsökkent az oxigénszint a vérében. David Bitan erősen túlsúlyos, veszélyeztetett csoportba tartozik.


Tel Avivba szállították, és a Rabin téren állították föl az Izrael hőse szobrot, amely egy maszkos, izraeli zászlót tartó tüntetőt mintáz meg, s amit múlt héten szombat szent éjjelén elszállított egy félreeső parkolóba a Balfour tüntetések teréről közösen a jeruzsálemi városháza és a rendőrség.

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere azt írta a Twitter-falára: “A tiltakozó tovább tüntethet. Végül fény is lesz. Kellemes ünnepet.”


Netanjahu és a Likud megpróbálja megakadályozni a kommunikációügyi minisztérium kábelfektetési projektje törvényi hátterének elfogadását a kneszetben, amely az ország lakosai és ipara számára lehetővé tenné az internet gyorsabb működését. A Twitteren megjelent információk szerint ez lesz Joáz Hendel kommunikációs miniszter büntetése, amiért bejelentette csatlakozását Gideon Szaár új pártjához.


Gideon Szaár szombat este egyértelműen kizárta visszatérését egy bármilyen, Netanjahu vezette következő kormányba. Szaár a múlt héten bejelentette, hogy távozik a Likudból, új pártot alakít és versenybe száll a miniszterelnöki posztért a következő választásokon. “Aki azt akarja, hogy Benjamin Netanjahu továbbra is miniszterelnök legyen – ne szavazzon rám; semmilyen körülmények között nem támogatom őt. Amennyiben Netanjahu lesz a következő miniszterelnök és hatodik kormányt alakít, én ellenzékben maradok” – mondta.


Izrael vállalta, hogy 2050-ig felhagy a földgáz, a kőolaj és a szén felhasználásával. Netanjahu a nemzetközi klímakonferencián jelentette be a lépést, de konkrét tervet vagy törvényt nem közölt a témában. Ezzel Izrael csatlakozik a nyugati világ legtöbb országához, melyek ígéretet tettek a szennyező üzemanyagok használatának megszüntetésére. Izrael jelenleg azon dolgozik, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 30%-át megújuló energiákra cserélje. Teljes cikk


Izrael diplomáciai kapcsolatot létesített a Bhutáni Királysággal. Eddig mindössze 53 ország tartott fenn diplomáciai kapcsolatot Bhutánnal. A királyság néhány éve kezdett óvatos nyitási politikát folytatni. Teljes cikk

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.