Izrael vállalta, hogy 2050-ig felhagy a földgáz, a kőolaj és a szén felhasználásával

Az Ashalim naperőmű a Negev-sivatagban - fotó: frankpeti / Izraelinfo
Az Ashalim naperőmű a Negev-sivatagban - fotó: frankpeti / Izraelinfo

Netanjahu a nemzetközi klímakonferencián jelentette be a lépést, de konkrét tervet vagy törvényt nem közölt a témában. Ezzel Izrael csatlakozik a nyugati világ legtöbb országához, melyek ígéretet tettek a szennyező üzemanyagok használatának megszüntetésére. Izrael jelenleg azon dolgozik, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 30%-át megújuló energiákra cserélje – írja a Haaretz.

Izrael először vállalja, hogy 2050-ig abbahagyja a fosszilis tüzelőanyagok – földgáz, kőolaj és szén – felhasználását, így csatlakozik az ehhez elkötelezett nyugati világ legtöbb országához. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton nyilatkozott a lépésről az Egyesült Királyság Nemzetközi Klímakonferenciáján, de nem jelentett be konkrét tervet vagy törvény előmozdításának szándékát az üzemanyag-felhasználás leállítására. A kormány által eddig kitűzött cél az, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 30%-át megújuló energiákra váltsák.

A fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetése azt jelenti, hogy Izraelben az összes villamosenergia-termelés megújuló forrásokból – elsősorban napenergiából – fog származni. Ezen túlmenően a teherszállítás és a tömegközlekedés villamos energia használatra vált, és a belső égésű motorral rendelkező járművek használatát betiltják. A lépés az ipar, az infrastruktúra és a katonaság terén is messzemenő változásokat követel meg.

A legtöbb nyugati országgal ellentétben Netanjahu nem kötelezte el magát a kibocsátás teljes megszüntetése iránt, vagyis az Izrael területén kibocsátott üvegházhatású gázok megállítására vagy ellensúlyozására (például erdősítéssel). 2050 a legtöbb ország célja, hogy felhagyjon az éghajlati válsághoz hozzájáruló szennyező üzemanyagok használatával. Több állam, köztük Ausztria, Svédország és Kalifornia korábbi dátum mellett kötelezte el magát. 

“Két konkrét területen már döntő előrelépést tettünk” – mondta Netanjahu. “Jelentősen csökkentettük a széntől való függőségünket. Valójában Izrael világszinten vezető szerepet tölt be a szénfogyasztás csökkentésében. 2025-re, mindössze öt év múlva Izrael már nem éget több szenet. Semmi szenet, kivéve vészhelyzetben. A napenergia területén az elmúlt öt évben körülbelül 2%-ról 10%-ra növeltük a termelést. 2030-ra a napenergia Izrael teljes villamos energiájának több mint egyharmadát szolgáltatja.” 

“A napenergia terén még mindig szembe kell néznünk a tárolás kérdésével. Szerencsére több száz izraeli induló vállalkozás foglalkozik ennek a problémának a megoldásával és más kérdésekkel az alternatív energia területén. Ezek a vállalatok dollármilliárdokat kapnak és fognak kapni a befektetésekre” – mondta. A miniszterelnök hozzátette: “Meggyőződésem, hogy az izraeli tudósok és vállalkozók lehetővé teszik számunkra, hogy teljesítsük szerepünket a globális napenergia-forradalomban. A napenergia területén való együttműködés szintén szerves része az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel folytatott új kapcsolatnak. Ezért a napenergia nemcsak a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség megszüntetésében segít, hanem az izraeli-arab béke megerősítésében is.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.