Sport-történelmet írt Artem Dolgopyat izraeli tornász

Artem Dolgopyat a két éremmel - fotó: Izraeli Olimpiai Bizottság / Facebook

Artem Dolgopyat izraeli tornász sport-történelmet írt vasárnap azzal, hogy a törökországi Mersinben rendezett torna EB-n két érmet, aranyat és bronzot nyert.

Az aranyérem a talajgyakorlat versenyszámban született: Dolgopyat 15 pontot kapott, legyőzve így fő riválisát, a fehérorosz Yahor Sharamkou-t, akinek be kellett érnie bronzzal. Meglepetés volt a horvát tornász, Aurel Benovico, aki ezüstérmes helyezést ért el.

Dolgopyat az ugrásban a harmadik helyen végzett, ezzel ő lett az első izraeli tornász, aki két érmet nyert ugyanazon az Európa-bajnokságon.

Artem Dolgopyat a két éremmel – fotó: Izraeli Torna Egyesület

Számos európai tornász hiányzott a törökországi versenyről a COVID-19 miatt, de Dolgopyat ettől függetlenül is favoritnak számított. Tavalyról volt már egy ezüstje a stuttgarti torna VB-ről. 2018-ból egy arany a Torna Világkupa versenyről, és két ezüst még 2017 ből.

Mostani sikerével megerősítette pozícióját a világ egyik vezető tornászaként.

Artem Dolgopyat az izraeli olimpiai érmek várományosa Ukrajnában született, és családjával 12 éves korában alijázott 2009-ben.

https://www.youtube.com/watch?v=fP21FBnjbTk&ab_channel=GutsuFan2

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.