Változik a jelzáloghitel összetétele • Ran Danker összeházasodott partnerével • Ganz menesztette a kommunikációs minisztert

Változást jelentett be a jegybank a jelzáloghitel (maskanta) összetételében. A sok százezer izraelit érintő változás kedvez az új hitelt felvevőknek, mert ezentúl a teljes hitel összegének 2/3-át lehet felvenni a prime, vagyis a bank meghatározta kamat alapján. Eddig ez a hitelt igénylőknek jobb arány csak 1/3 volt. A változás olcsóbbá teheti a jelzáloghiteleket, ami szintén egy olyan termék, mely az utóbbi időkben sokat vesztett népszerűségéből, az emberek óvatosabban mertek pénzügyi kötelezettségeket vállalni.


Beni Ganz menesztette Joáz Hendelt, miután a kommunikációs miniszter bejelentette, hogy Gideon Szaár kormányfővé választását támogatja, és belép újonnan alakított pártjába. Emlékezetes, hogy a harmadik, tavaszi választások után Hendel és Hauser akadályozták meg, hogy a Kék-Fehér elfogadja azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tették volna a bűnügyi vádlott Netajahu távol tartását az izraeli parlamenttől, ameddig nem tisztázza magát a vádak alól a bíróságon.


Ran Danker, a népszerű zenész és színész összeházasodott partnerével, Itaj Weiszerrel, az ismert színházi rendezővel. Nyolc éve van együtt a két férfi, akik most szerény, meghitt ünnepségen hivatalossá is tették szerelmüket. A 36 éves Danker, múltjában több híres izraeli nő is volt, köztük Ninet Tajeb énekesnő. Öt évvel ezelőtt árulta el a Jediotnak, hogy viszonya van egy férfival. “Csak megszerettem” – mondta Danker az addig titkos kapcsolatról. Rendező párja két lány édesapja, akikről közösen gondoskodik szülőként volt feleségével.


A világon első alkalommal áldozta teljes kiállítóterét egy múzeum a pandémia ihlette alkotásoknak a szeptemberben elején megnyitott, azonban a második országos zárlat miatt szinte azonnal bezárt, és a hétvégén ismét megnyitott tárlaton. Teljes cikk


Utoljára október 14-én haladta meg a kétezret az egy nap alatt azonosított új vírushordozók száma, de hétfőn ismét 2279 új fertőzöttet találtak 72 423 teszt segítségével,  ami azt jelenti, hogy 3,2 százalékuk bizonyult pozitívnak. A fertőzési ráta 1,27-es, vagyis száz új fertőzött 127 embernek adja át a koronavírust. Teljes cikk


A Sahtar Doneck lesz a Maccabi Tel-Aviv ellenfele a labdarúgó Európa-liga egyenes kieséses szakaszában. Teljes cikk


A jeruzsálemi kerületi bíróság hétfőn elutasította Benjamin Netanjahu ügyvédei – a miniszterelnök ellen indított büntetőjogi vád törlésére vonatkozó – kérelmét, ugyanakkor kiegészítésre szólította fel az ügyészséget a miniszterelnök elleni három vádemelés közül a 4000-es ügy kapcsán. A bírák szerint jó néhány részlet hiányzik a 4000-es ügy vádiratából, amely szerintük lényeges és releváns a vádlottak védelme szempontjából.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.