A koronavírus-járványról rendezett kiállítást Haifa művészeti múzeuma

Az egyik alkotás a "Terek a válságban" című kiállításból - fotó: Meirav Heiman

A világon első alkalommal áldozta teljes kiállítóterét egy múzeum a pandémia ihlette alkotásoknak a szeptemberben elején megnyitott, azonban a második országos zárlat miatt szinte azonnal bezárt, és a hétvégén ismét megnyitott tárlaton –  jelentette a Globes című újság Izraelben.

“A koronajárvány annyira megzavarta az életünket, hogy nem egészen biztos, hogy megérdemli ezt a megtiszteltetést” – nyilatkozta Yotam Yakir, a Haifa Múzeumok igazgatója a pandémiának szentelt tárlatról még szeptemberben.

A múzeum munkatársainak 90 százalékát fizetés nélküli szabadságra küldték márciusban, az első országos zárlat idején, amelyben a helyi rendelkezések szerint az állami költségvetés folyósította számukra eredeti fizetésük alapján a munkanélküli segélyt.

Később keresték a visszatérés módját a múzeumi munka rutinjához, és úgy vélték ezt leginkább a pandémia művészeti megközelítésével, a járvány miatt és idején született lenyűgöző alkotások bemutatásával tudják megtenni.

A tárlat kilenc különálló részében 50 művész alkotásai láthatóak. A Válság terei cím a lényeget tükrözi: a lét törékenységét, a bizonytalanságot, a csalókává és idegenné vált ismerős tereket.

Saját részt kaptak a koronajárvány ihlette viccek, videók és mémek, amelyben azt is vizsgálták, hogy a vírus felszámolására tett kísérlet során nem kapták-e el az emberek (és adták tovább) egy másik vírust – a képernyőktől függést, amely velük maradhat a járvány elmúlása után is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.