Bezárt világ – nyitott könyvek

Kedves olvasó! Emlékszel az első könyvajánlatomra ami itt megjelent? Edith Eva Eger “A döntés” című könyve volt, most viszont az idén megjelent másik remekművét szeretném figyelmedbe ajánlani, melynek címe “Az ajándék – 12 életmentő lecke”. A szerző szerint – aki, mint előző regényéből már tudjuk, megjárta a lágereket – nem az a legrosszabb börtön, amit mások állítanak nekünk, hanem az, amit mi építünk magunknak, saját elménkben.

Az ajándék című könyvben Eva Edith Eger bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi lelkiállapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a stressz, a bűntudat, a szégyen –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel.

A 400 oldalas mű útmutató és bátoritó a rossz, berögzött viselkedéseink és gondolataink megváltoztatására.
Az írónő saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy gondolatébresztő kérdést jár körül. “Szeretetre születtünk; gyűlölni megtanulunk” – írja egyik fejezetében.

“Az ajándék, a döntés szabadsága pedig a miénk, hogy mit tekintünk ajándéknak. Materiális értelemben véve ajándék mindaz a dolog, amit kézhez kapunk – legyen az meglepetés, vagy egy előre egyeztetett ajándéktárgy, amivel az ajándékozó „biztosra akar menni”.

Ehhez képest Edith Eva Eger az ajándék jelentését egy teljesen új megvilágításba helyezi:

Ajándék lehet egy tragédia, ami által fejlődsz és felszámolod a benned élő áldozatot; ami lehetőséget teremt arra, hogy valami jobb törtenjen az életedben.
Ajándék lehet a gyász, amelynek ha kezdetben teret adunk, majd fokozatosan elengedjük a halottainkat, sokat köszönhetünk: felidézzük mindazt, amit az elhunyt személytől tanultunk, amitől többé váltunk általa.
Ajándék a szomorúság: mert megélni nemcsak a boldogságát és a kellemes, könnyű pillanatokat kell, hanem a rossz érzéseket is. Éld meg, adj neki időt, majd engedd el!
Ajándék a szeretet, aminek a kulcsa, hogy elsősorban önmagadat szeresd, mert csak azután tudsz másokat is szeretni, illetve ezáltal tudod a mások felől érkező szeretetet fogadni.
Ajándék a stressz. A stressz alkalmas arra, hogy motiváljon, hogy kihozza belőled a maximumot. Engedd el a bénító félelmet és a ‘nem tudomokat’, hogy rád találhassanak a lehetőségek: a tudom és a megcsinálom.
Ha megéled, majd elengeded a rosszat, utána vár rád egy egészen különleges ajándék: a szabadság.

Ha pedig szabad vagy és könnyű a szíved, valamint utat adsz a boldogságnak, akkor megtanulod értékelni a legnagyobb ajándékot a világon – az ÉLETET.

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 195
Kiadás éve:2020
Fordító: Mesterházi Mónika

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.