Yalla Fauda*: Ismét választások lesznek

A kneszet éjszaka leszavazta a költségvetés újabb elhalasztását, ezért a parlament kedd éjfélkor automatikusan feloszlik, és ismét választások lesznek Izraelben, várhatóan március végén – jelentette a helyi média kedden.

Éjjel egy órakor 49:47 arányban elbukott a Likud javaslata, amely újabb heteket adott volna a jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér pártnak  koalíciós válság megoldására, valamint a 2020-as és 2021-es költségvetés elfogadására.

A Likud obstrukciós beszédekkel húzta az időt éjjel 1 óráig, amikorra mindenkit mozgósított, és úgy vélte, többséget szerzett, annak ellenére, hogy a Kék-Fehér bejelentette, távol marad a szavazástól.

Azonban a Kék-Fehér három “lázadó” képviselője váratlanul megjelent a plénumon, és az indítvány ellen szavazott. Ők éjjel 1-ig az épület parkolójában, illetve a kneszet könyvtárában “bujkáltak”. Szintén a javaslat ellene voksolt a Likud egyik politikusnője, akiről úgy tudták, hogy beteg, és aki a voksolás után bejelentette, átlép Gideon Szaár új jobboldali pártjába.

A Kék-Fehér lázadói szavazni mennek

A helyi törvények szerint a május 17-én felesküdött kormánynak 100 nap alatt el kellett volna készítenie az idei költségvetést vagy a koalíciós megállapodásban rögzített kétéves, 2020-as és 2021-es büdzsét.

A Likud-Kék-Fehér megállapodás szerint a közös kormányzás felbomlása esetén Ganz kerül a választásokig az átmeneti kormány élére, kivéve ha a költségvetésen bukik el a kabinet, tehát helyi politikai szakértők szerint ez Netanjahu “kilépési pontja”, amellyel megakadályozhatja Ganz átülését a kormányfői székbe. Erre a májusban megkötött megállapodás kormányfői rotációt rögzítő pontja szerint 2021 novemberében került volna sor.

Jiszrael Kac, a Likudhoz tartozó pénzügyminiszter 100 nap elteltével augusztus végére nem készített költségvetést, és ennek határidejét akkor egy külön törvénnyel elhalasztották december 23-ra.

A költségvetés december végére sem készült el a helyi média szerint Netanjahu utasítására, ami automatikusan új választásokat jelentett. Felborította a lapokat, hogy Gideon Szaár december elején váratlanul kilépett a Likudból, és Új Remény (Tikva Hadasa) néven új jobboldali pártot alapított. Bejelentette, hogy ha pártja bejut a kneszetbe, nem hajlandó koalícióra lépni Benjamin Netanjahuval.

A közvélemény-kutatások szerint Szaár új pártjának megjelenése nyomán Izraelben lehetőség lesz jobbközép kormányt alakítani Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Likud részvétele nélkül is.

Netanjahu az utóbbi napokban megpróbálta elhalasztani a választásokat, és intenzív tárgyalásokba kezdett Ganzzal a közös kormányzás új feltételeiről és a költségvetés benyújtásának újabb elhalasztásáról. Ezt a Kék-Fehérben kitört “lázadás” megakadályozta, elsősorban a jogállamiság megnyirbálását célzó, az igazságügy-miniszter jogköreit csorbító Likud-javaslatok miatt.

A várhatóan 2021. március 23-án esedékes új választások előtt azonban csak a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt tartozik biztosan Netanjahu vallásos-jobboldali tömbjébe, és mellettük kevésbé bizonyosan az askenázi ultraortodoxok Tóra pártja. Ez várhatóan nem jelent sem többséget, sem elég képviselőt annak megakadályozására, hogy más alakíthasson kormányt.

*Fauda: káosz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.