Netanjahu elfogadta Ganz teljes ultimátumát • Lemondott Amir Perec a Munkapárt éléről

A Likud tagadja, de kiszivárgott, és a katonai rádió közzétette, hogy Netanjahu kedd reggel beleegyezett Ganz teljes ultimátumába, a rotációba és Nisszenkorn jogköreinek meghagyásába a választások elhalasztásának érdekében. Ennek jogi véghezvitelére utasította Jariv Levint, a kneszet elnökét. Levin nem talált erre már jogi lehetőséget az előző esti szavazás után, amely leállította a december 23-i végső dátum elhalasztását, és beindult a március 23-i választások gépezete Netanjahu akarata ellenére.


Az Edut Mekomit fotópályázaton az év fényképe címet Tomer Applebaum Rabin-téri tüntetésről szóló képe, és Oded Balilty rendőri vízágyúval szemben izraeli zászlóval küzdő jeruzsálemi tüntetőről készült képe nyerték el. A fotók világosan jelzik, hogy miről szólt 2020: a Netanjahu-ellenes népmozgalom kialakulásáról és kitartásáról, a fél éve tartó tüntetéshullámról a Beni Ganz okozta csalódás után. Utcára vonultak a tömegek, mert úgy érezték már nem bízhatnak tovább a képviseleti parlamenti demokrácia alapjaiban, hiszen a politikusok sora csapta be őket, s tett nyíltan ígéreteikkel szöges ellentétben lévő lépéseket.


Lemondott Amir Perec a Munkapárt éléről, és bejelentette, hogy nem indul a márciusi választásokon. Vezetésével a nagy múltú párt, Ben Gurion és Rabin pártja, az utóbbi hónapokban semmilyen közvélemény-kutatásban nem érte el a bejutási küszöböt. Még a bajuszát is leborotválta, hogy bizonyítsa, soha nem lép be olyan koalícióba, amit Benjamin Netanjahu vezet, majd szavazói hangját ellopva belépett a Netanjahu vezette koalícióba. Szavazótábora világosan és egyértelműen jelzi, hogy hitelét teljesen elvesztette, többé nem szavaz rá, s távozása a közélet megtisztulásának egyik fontos kezdő lépése.


Lemondott hivataláról – súlyos bíráló levelet hagyva maga után – az epidemiológiai vizsgálati rendszer vezetője. “Ezrek fölöslegesen karanténban. A vizsgálati rendszer gyenge, szakszerűtlen és nem hatékony.” A polgári védelem hatalommal való felruházásáról: “A katonák hirtelen vitathatatlan szakértőkké váltak – anélkül, hogy bármilyen tudással rendelkeztek volna a témáról vagy arról valamilyen képzésen vettek volna részt.”


Kedden éjfélkor feloszlott a kneszet, így két éven belül negyedszer új választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan jövő év március 23-ra. Teljes cikk


Kedden este aláírták a normalizációs megállapodásokat Izrael és Marokkó között a király palotájában az amerikai-izraeli küldöttség tagjai jelenlétében, amely az El Al – az első Izraelből a marokkói fővárosba, Rabatba tartó – közvetlen kereskedelmi járatával repült Jared Kushner, Donald Trump leköszönő amerikai elnök tanácsadója vezetésével. Teljes cikk


A Templomhegyről mintegy tizenöt éve kidobott építési törmelék folyamatos átszitálásával és vizsgálatával foglalkozó kutatócsoport telephelyén, a Micpe Hamasuot nevű Jeruzsálemi domboldalon létrehozta a Heródes-korában újjáépített jeruzsálemi zsidó Szentély udvarán található mozaikpadló pontos másának egy négyzetméteres modelljét. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.