Lemondott Zeév Elkin miniszter, és ő is kilépett a Likudból

Zeev Elkin miniszter bejelenti lemondását és kilépését a Likudból - fotó: képernyőkép

A tévécsatornák kamerái előtt elmondott éles hangú, Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni beszédekkel kezdődött meg szerda este a választási kampány Izraelben.

A tévécsatornák esti híradójában két, Netanjahut kemény hangon bíráló politikus hosszú perceken át ostorozta a kormányfő politikáját, illetve általuk hibásnak tartott viselkedését.

Zeév Elkin, a miniszterelnökhöz eddig különösen közel állónak, bizalmasának tekintett Likud pártbeli, jobboldali politikus a párt tönkretételével, és saját személyes érdekeinek Izrael és a párt érdekei elé helyezésével vádolta meg Netanjahut.

“Sajnos az elmúlt két évben, és különösen a közelmúltban egyre inkább úgy érzem, hogy személyes megfontolásai és közeli munkatársainak szeszélyei egyre központibb szerepet játszanak döntései meghozatalában, amelyek kritikusak Izrael Állam és polgárai számára” – állította vádbeszédnek is beillő drámai beszédében Elkin.

Elkin szerint Netanjahu saját korrupciós ügyének jogi védelme reményében vitte Izraelt ismételt választásokba tavaly tavasszal, és a következő választásokra is ezért kerül sor. Elkin szerint a miniszterelnök nem tartja be ígéreteit, s a Likud miniszterei félnek a tőle, az általa létrehozott légkörtől. “Eltiportad a párt demokráciáját. Eljött az idő egy új, másféle vezetésre” – mondta, és bejelentette lemondását miniszteri tárcájáról, kilépését a Likudból, és csatlakozását a Likudból két hete kivált, Gideon Szaár vezette Új Remény (Tikva Hadasa) nevű párthoz.

Elkin 1990-ben vándorolt Ukrajnából Izraelbe, ahol a vallásos életmódot választotta. A leköszönő koalíciós kormányban felsőoktatási és vízügyi miniszter volt. A 12-es kereskedelmi tévé politikai szakértője, Dafna Liel szerint új pártjához Elkin magával viszi a főként jobboldalinak tekintett oroszul beszélők jelentős részének támogatását.

Néhány perccel Elkin beszéde előtt Naftali Bennetnek, a Jobbra (Jamina) nevű párt elnökének sajtótájékoztatóját közvetítették, amelyen bejelentette igényét a miniszterelnöki székre.

“Izraelnek új vezetésre van szüksége, amely a polgárokat látja maga előtt, és nem önmagát” – mondta Bennet, és hangsúlyozta, hogy pártja, saját elképzeléseit is félretéve, kész összefogni más világnézetű, de szintén az ország érdekeit néző pártokkal a politikai paletta különböző színeiben.

Naftali Bennet a Kneszet üléstermében, 2020. december – Fotó: Danny Shem Tov / Kneszet szóvivő

A Jobbra elnöke azzal vádolta a kormányfőt, hogy kicsinyes érdekekből, rivalizálásból megakadályozta feladatának sikeres ellátásában, s elvetette a lakosság megsegítésére készített terveit a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején, amikor védelmi miniszterként részt vett Netanjahu kormányában.

“Sajnos Netanjahu úgy döntött, hogy indítékai miatt elveti a tervet. Az egyszerű emberek fizették meg a kormány kudarcának az árát. Itt az ideje a változásnak” – jelentette ki Naftali Bennet.

Az Elkin és Bennet beszédéről tudósító szerda esti híradó idején a kormány tagjai, s köztük Netanjahu a koronavírus-járvány gyors terjedésére miatti harmadik országos zárlatról döntő kormányülésen tartózkodott. A Likud párt kiadott egy választ, amelyben személyében támadta Zeév Elkint, és likudbeli sikertelenségével magyarázta lépését.

Izraelben kedd éjfélkor feloszlott a kneszet a költségvetés el nem készítése miatt, és új parlamenti választásokat írtak ki 2021. március 23-ra. Az új kormány felállásáig az eddigi koalíciós kormány működik átmeneti kormányként.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.