Lecke az életről: megsemmisítettek egy Netanjahu-ellenes tüntetések fotóiból rendezett iskolai kiállítást

Előtte és utána

A neves tel-avivi Herzeliya gimnázium egyik diákja kiállítást rendezett a Netanjahu-ellenes tüntetések során készült fotóiból. A kiállítást az iskolában az emberi jogok világnapja alkalmából rendezték, és a tüntetésen tapasztaltak bemutatásával a tanuló a szólásszabadsághoz való jogot és annak határait akarta az installáció központi témájaként kiemelni.

Az egyik tüntetéseket dokumtáló fényképen például az volt látható, ahogy egy Hitler-bajusszal ábrázolt Netanjahu képen tapos valaki az utcán, de volt palesztin zászlót lengető tüntető és más, politikai jogokkal kapcsolatos témát feszegető fotó is.

A Cel (“Árnyék”) nevű jobboldali internetes influencer felháborodásának adott hangot követői előtt, és többek között baloldali szélsőségesnek nevezte a gimnázium igazgatóját, és azzal is megvádolta a posztban, hogy a diákokat a jobboldali értékek és a cionizmus elleni féktelen gyűlöletre neveli, agy-mossa azokat.

Tegnap délután két ismeretlen fiatal szétverte a tárlatot, letépte a fotókat és egy, az intézmény igazgatóját becsmérlő felhívást is felragasztottak.

A gimnázium egyik oktatója szerint szándékosan nem reagáltak a felbujtó posztra, nem akartak annak még nagyobb reklámot adni, de még aznap délután ismeretlenek szétverték a kiállítást. “Teljesen elképedtünk… A biztonsági kamerafelvételeken látható, hogy fiatalokról van szó, de az nem, hogy az iskolából, vagy máshonnan. Még nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, de valószínűleg az iskolából valaki fotókat és videót küldött a Cel-nek anélkül, hogy a kiállítás kontextusát elmagyarázta volna. Anélkül, hogy bemutatná, hogy egy 12. évfolyamos diák munkájáról van szó, aki dokumentálni akarja a tüntetésen történteket. Fotóriport. A szólásszabadság határa lett volna a kiállítás témája – de a Cel posztja szokás szerint fröcsögött a gyűlölettől és a felbujtástól. Egy biztos, ebből az incidensből nagyon sokat tanulhatnak a diákjaink a szólásszabadság valódi határairól, de arról is, milyen országban élünk.”

Zeev Degani, a gimnázium igazgatója elmondta a Haaretz-nek, hogy amióta az influencer a bejegyzést közzétette, megállás nélkül kapja a fenyegetéseket. “Felhívták a titkárságot, és bejelentették, hogy botrányt fognak csapni” – mondta. Degani hozzátette, hogy fontolgatja, hogy rongálás miatti panaszt tesz a rendőrségen, de hozzátette, hogy szkeptikus, hogy a rendőrség fog-e ezzel foglalkozni.

Degani hozzátette: “a tanulók megfélemlítése és a gimnázium elleni támadás nem egy könnyű eset. Továbbra is megvédjük diákjainkat és azt a képességüket, hogy kifejezhessék magukat.” Degani elmondta, hogy a kiállítást rendező hallgató “nagyon a szívére vette, ami történt, főleg, hogy a tüntetéseket csak fotózta, nem foglalt állást a témában”. Elmondása szerint fontosnak tartja, hogy a diákok olyan témákkal is foglalkozzanak, amelyek vitát serkentenek, és a hallgatók tudják, hogy a gimnázium mindig mögöttük áll, ha egy fontos témát dokumentálnak és azt bemutatják. “De ezúttal nem sikerült őt megvédenünk az erőszakkal szemeben. Számomra ez nagyon nehéz.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.