Mai születésnapos: Eli Cohen, Izrael leghíresebb és legbátrabb kéme

Eli Cohen

Fele részben ő nyerte meg a hatnapos háborút a szírek ellen, nélküle nem vagy csak sokkal nagyobb áldozatokkal lehetett volna visszafoglalni a Golánt. Pár hete, több mint 50 évvel a kivégzése után, újra az izraeli lapok címlapjára került.

Apai ágon szíriai zsidók voltak az ősei, édesapja szemünk előtt elpusztuló Aleppóból indult el Egyiptom, Alexandria felé születése előtt tíz évvel. Huszonéves, egyetemista fiatalember, amikor Izrael megalakul a szomszédjában és a családja nemsokára el is hagyja Egyiptomot, hogy a zsidók államába hazaköltözzön végre. Ő azonban marad, befejezi az egyetemet annak ellenére is, hogy a Moszlim Testvériség zaklatása miatt nem tud bejárni az óráira, otthon tanul. Cionista szervezőként dolgozik, amíg először le nem tartóztatják. Utána már titokban működik együtt az izraeliekkel, ő lesz helyi embereik egyike az ’50-es években. A helyi hatóságok nem tudták rábizonyítani, hogy részt vett az évekig tartó „Gósen-hadműveletben”, több mint 10 ezer egyiptomi zsidó Izraelbe csempészésében az egyre ellenségesebb egyiptomi környezetből.

Aztán, a szuezi válságot követően őt magát is elzavarják Egyiptomból, de Izraelben már nem kell a Moszadnak, elutasítják a jelentkezését. Megsértődik és családot alapít, amikor mégis visszahívják: van egy feladat, amelyet kizárólag ő tud elvégezni. Be kell épülni Szíriában a legmagasabb kormánykörökbe, hogy minél többet tudjon Izrael az ellenség hadseregéről, háborús terveiről. Egy Argentínából hazaérkező szír üzletember identitást kapja meg kiképzése után és küldetése megkezdése előtt el is látogat pár hónapra Argentínába „tanulmányútra”. Gyorsan sikerül beférkőznie a szír politikai és üzleti körök bizalmába, leginkább, őszintén szólva, orgiákká fajuló partik szervezésével.

Eli Cohen a Golá-fennsíkon - fotó: Wikipédia
Eli Cohen a Golán-fennsíkon 1965-ben – fotó: Wikipédia

Négy évig szállította a legbizalmasabb információkat Izraelbe, néhányszor még azt is meg tudta szervezni, hogy hazalátogasson. A leghasznosabbnak azok az információi bizonyultak, amelyeket a Golán-fennsíkot védő szír hadállásokról gyűjtött: fák ültetésére is rábírta a hadvezetést a megfelelő helyeken, a Golánt villámgyorsan elfoglaló izraelieknek többek között ezek jelezték, hová kell célozni.

Amikor utoljára hazaszökött, feletteseinek jelezte, hogy helyzete egyre bizonytalanabb, ők azonban mégis visszaküldték, mint mondták, utoljára. Feleségének megígérti, hogy ezután már végleg hazatér, de nem tér vissza soha többé.

Hiába indult meg lelepleződése után nagy nemzetközi kampány, amelyben még a pápa is részt vett, halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották 1965-ben. Utolsó kívánsága az volt, hogy egy rabbi kíséretében érkezhessen meg a vesztőhelyre: Szíria 80 éves főrabbija kísérte el. Holttestét a szír hatóságok nem adták ki Izraelnek.

„Kérlek, drága Nadiám, ne töltsd majd azzal az időt, hogy az elmúlt dolgokat siratod. Törődj Magaddal, keress egy jobb jövőt”, írta búcsúzóul a feleségének. Két évvel a halála után az ő „fülesei” vezették az északi fronton harcoló izraelieket, utcák és iskolák tucatjait nevezték el róla.

Szeptemberben, 51 évvel a kivégzése után került elő a nyilvános kivégzéséről készített film, egy szír facebook-oldal tette közzé. Ez ismét a címlapokra vitte egy időre a modern Izrael történetének egyik legnagyobb hősét, aki ma ünnepelhetné a 92. születésnapját, ha arra a kis időre már nem megy vissza Szíriába.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMazsihisz.hu