A 2020-ban meghalt izraeli katonák harmada öngyilkos lett

Katonai temető Kirját Anavimban - Fotó: Izraelinfo

A katonák közül 13-an kiképzési, munka- vagy közúti baleset során haltak meg, egy katona pedig operatív tevékenység során vesztette életét. Az öngyilkosságok száma az egy évtizeddel ezelőtti 28-ról az elmúlt évben kilencre csökkent.

Az IDF személyzeti osztályának (אכ”א – AKA – Agaf Koah haAdam) adatai szerint a 2020-ban elhunyt katonák mintegy harmada öngyilkos lett. Az adatok szerint az elmúlt egy évben a szolgálatuk alatt elhunyt 28 (kötelező, állandó, illetve tartalékos szolgálatot teljesítő) katona közül kilenc vetett véget életének. Ketten közülük tettük előtt katonai illetékesekhez fordultak segítségért.

A meghalt katonák száma eggyel nőtt 2019-hez képest. 2020-ban a katonák közül 13-an kiképzési, közúti- vagy munkahelyi balesetben vesztették életüket; öten haltak meg betegségekben és orvosi problémákban; egy (Amit Ben Yigal) pedig egy Ciszjordánia északi részén végrehajtott katonai művelet során vesztette életét. Ezenkívül 40 katona sérült vagy sebesült meg súlyosan balesetek, terrortámadások vagy betegség következtében.

Az IDF szerint a hadsereg az utóbbi években azon munkálkodik, hogy különféle módszerekkel és speciális programok segítségével csökkentse az öngyilkosságok számát. A hadsereg szerint az öngyilkosságok száma más hadseregekhez képest alacsonynak tekinthető.

Az IDF adatai szerint az öngyilkosságok száma az elmúlt évtizedben jelentősen visszaesett – a 2010-es 28 és a 2019-es 12 után az elmúlt évben kilencre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.