Vérszövetség

fotó: frankpeti

Igazán furcsa jelenséggel nézünk szembe. Miként lehetséges, hogy miközben világi, felvilágosult, szabadgondolgozású zsidók, lelkiismeretfurdalás nélkül eszik a disznóhúst, keverik a tejest a húsossal, és olyan szép és fontos parancsolatra is, mint a szombat betartása, fittyet hánynak, a micvák közül éppen a legkeményebb, legbrutálisabb, és legprimitívebb parancsolatot tartják be.

Mostanában nagyon jól működő munkakapcsolat van az európai zsidó és  muszlim közösség között, hisz mindkettőben közös az akarat, hogy a vallásgyakorlat részeként továbbra is megkurtíthassák az újszülöttek nemi szervét.

Csak hogy világos legyen: nem a körülmetélés tervezett, európai törvényen kívül helyezése van a zsidó nép ellen, hanem a zsidó nép van a kisbabák ellen. A körülmetélés, magatehetetlen csecsemők elleni, vallásos szertartás részeként végrehajtott erőszakos cselekedet. A brit mila előbb-utóbb el fog tűnni Európából, majd az egész világról, és kénytelenek leszünk más, humánusabb utat találni e szertartás mondanivalójának a kifejezéséhez. Olyat, melyben a nyolcnapos fiúgyermeket nem kell majd megvágnunk. Ez fog történni. Ez kell hogy történjen.

Azok, akik támogatják a brit mila-t, végezzék el azt magukon. Felnőtt emberként mindenki eldöntheti, hogy lyukat fúr a fülébe, tigrisekkel tetoválja tele testét, vagy Ábrahám (netán Izmáel) szövetségéhez való tartozásának jeléül a klasszikus módon levágatja előbőrét. Nem ellenzem, felnőtt ember így is kifejezheti vallásos érzelmeit, vannak ettől furcsább dolgok is a világon. De ne csináljuk már ezt a műveletet nyolcnapos kisbabán, mert ez a gyerekkel szembeni kegyetlenség. Nincs mit tenni, felsorakoztadhatod nekem itt az egész vallásttudományt, tudjuk hogy így van ez. Attól, hogy máson elkövetett durvaságot vallásos köntösbe csomagolsz, az még nem válik helyénvalóvá.

fotó: frankpeti
fotó: frankpeti

A körülmetélés csonkítás, amit ha csecsemőn, minden orvosi indok nélkül hajtanak végre, nem különbözik az erőszakos támadástól. A világ számos országában betiltották a női nemi szervek megcsonkítását, ezt a – némelyik sötét államban máig szokásos – kegyetlen műtétet, tehát itt az ideje, állítják a törvény támogatói, hogy a férfi csonkítást is törvényen kívül helyezzék. Ezzel szemben a törvény ellenfelei úgy érvelnek, hogy nem lehet a női csikló eltávolítását, mely megfosztja a nőt a nemi élvezettől, és emellett egyéb testi károkat okoz, a férfi előbőrének az eltávolításához hasonlítani, mert az utóbbi tudvalevőleg nem befolyásolja a szexuális életet, és a benne rejlő veszélyek is viszonylag elhanyagolhatóak. Ezen kívül, állítják a törvény ellenzői, a fityma eltávolításának vannak előnyei is, például csökkenti a fertőző megbetegedések, köztük az AIDS arányát. Ezeket az érveket a legfontosabb orvosegyesületek cáfolják, miközben állítják, hogy a fityma levágásával a hímvessző idegeinek 10 százaléka elvész, így csökken a pénisz érzékenysége, és az orvosok szerint semmiféle tudományos bizonyíték nem létezik arra nézve, hogy bármilyen egészségügyi előnye lenne ennek a – világon egyedülállóan altatás nélküli – műtétnek.

Érdekes kérdések ezek. A vitatkozók folyton belekeverednek, elmélyülnek bennük, mert a modern embernek kényelmes a különféle értékitéleteket az “objektív tudomány” utánzásával meghozni. De az eddig megválaszolatlan nagy kérdés nem tudományos dolgokat feszeget. A kérdés így hangzik: mi annak a kényszernek a mértéke, melyet egy felvilágosult társadalom alkalmazhat a nem felvilágosultnak itélt tagjaival szemben. Ha azt mondod, hogy a szabad vallásgyakorlás jogán tilos ősi rítusokba és szent hagyományokba avatkozni, heves érvekkel azonnal a sarokba szorítanak, de így lesz akkor is, ha az ellenkező álláspontot támogatod.

Ez a kérdés állandóan foglalkoztatja az izraeli társadalmat, és az ügyben sok támadás éri a felsőbíróságot, valamint annak elnökét. A világi izraelieket, akik a bíróság hangzatos támogatói, és akik a haladó eszmék nagy szakértőinek tartják magukat, az európai törvény hirtelen a vádlottak padjára ültette. Kiderült, hogy minden felvilágosultnál van mégfelvilágosultabb, tehát nem érdemes kérkednünk progresszivitásunkkal.

A körülmetélés, egészséges csecsemőn, orvosilag indokolatlanul elvégzett, szöveteket eltávolító műtét. A fityma eltávolítása három módon sérti a babát.
Először is fájdalmat okoz az újszülöttnek – a műtét során azonnal, és később, a gyógyulási folyamat ideje alatt egyaránt.
Másrészt, az egészséges újszülöttön elvégzett sebészeti beavatkozás azonnali és későbbi veszélyeknek teszi ki őt.
Harmadrészt, mivel az előbőr szövetei egészségesek és hasznosak, levágása visszavonhatatlan és maradandó testi károsodást okoz minden procedúrának alávetett babának. Mindhárom sérülés (fájdalom, kockázat, testi károsodás) orvosilag szükségtelen. Minden embernek természetes és alapvető joga, hogy ne okozzanak neki fájdalmat, hogy ne veszélyeztessék testi épségét, és főként, hogy ne fosszák meg egészséges testrészétől orvosilag teljesen indokolatlanul. A csecsemő is, mint minden ember, jogosult erre a védelemre, még akkor is (sőt emiatt méginkább) ha nem tud beszélni, és nem képes szavakba önteni akaratát.

A világon minden – a körülmetélés ügyének vizsgálatával felkért – orvosegyesület, az összes témába vágó kutatás figyelembevétele után a leghatározottabban kijelentette, hogy orvosilag semmiképpen sem indokolt a fityma rutinszerű eltávolítása. Fontos hangsúlyozni, hogy az orvosvilágban semmi precedens nincs arra, hogy – megelőző orvosi beavatkozás címén – egészséges szöveteket vágnak ki egy teljes és egészséges újszülött-népesség körében. Az előbőr eltávolítása etikailag is elfogadhatatlan, mivel ellenkezik az orvosi etika első szabályával, miszerint: First Do Not Harm (először is, ne okozz kárt, latinul: primum non nocere)!

Mindebből az következik, hogy a brit mila, ami sebészeti úton, a hímvesző egészséges szövetekkel teli előbőrének eltávolításával megváltoztatja a fiúgyermek nemi szervét, és ezzel fájdalomnak, komplikációknak és visszafordíthatatlan károsodásnak teszi ki a gyereket, sérti az újszülött alapvető emberi jogait, testi épségét és fizikai biztonságát.

Ha az élve megkövezés eltűnt a modern zsidó világból, semmi sem indokolja, hogy a körülmetélés még sokáig közöttünk maradjon.

frankpeti – 2013

Mint minden, a Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Véres szövetség

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.