Nyolc rendőr megsérült a telepes fiú halála miatti erőszakos tiltakozások során

Felborított rendőrautó - Fotó: Izraeli Rendőrség

Folytatódnak a tüntetések Ahuvia Sandak telepes fiatal halála miatt. Mint ismeretes, az elmúlt héten egy rendőrségi üldözés során életét vesztette a kiskorú Sandak, amikor telepes fiatalok állítólag kövekkel dobálták meg a palesztinokat ciszjordániai települések közelében, majd megpróbáltak elmenekülni az intézkedő rendőrök elől.

A demonstráló aktivisták bizottság felállítását követelik Sandak halála körülményeinek kivizsgálására, mert szerintük a balesetet a járművet üldöző rendőrautó, vagyis a rendőrök okozták, és felelősségre vonásukat követelik a haláleset miatt.

A baleset miatt jobboldali aktivisták demonstrációkat tartanak az incidensben érintett rendőrök otthonai, rendőrőrsök előtt és az ország fontosabb csomópontjain. A tüntetők köveket dobálnak, buszokra támadnak, autókat rongálnak meg, legutóbb arab civileket is megtámadtak.

Több tüntetőt letartóztattak, azonban mindeddig sem a rendőrségért felelős Ohana belbiztonsági miniszter, sem Netanjahu kormányfő, sem a pártja nem adott ki hivatalosan elítélő nyilatkozatot, és – a Balfour utcai tüntetések résztvevőivel ellentétben – nem vádolta meg az illegális földfoglalással, terrorakciókkal jelenleg a rendfenntartók és az állampolgárok életét veszélyeztető tüntetőket “anarchizmussal”, Izrael-ellenességgel sem.

Képes beszámoló a ynet-en >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.