Nagy mennyiségű kátrány lepte el az izraeli tengerpartokat

Az életükkel fizettek. A Dor strandon a kátrány miatt elpusztult teknősök - Fotó: Yosef Segal / Parti Őrség Egyesülete

“A Habonim partszakaszon nincs olyan hely, amely ne sérült volna. Az egész part mentén óriási mennyiségű kátrány található” – mondta a Természet- és Parkvédelmi Hatóság Carmel területének igazgatója, aki szerint ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa az elmúlt húsz évben. Elmondása szerint a fő károk Achziv, Shikmona, Habonim, Tel Dor, Jisr a-Zarqa és Caesarea partjain keletkeztek. “Sziszifuszi feladat lesz rendbe tenni őket, térden csúszva, kalapáccsal és vésővel.”

A Rosh Hanikrától Ashkelonig húzódó 160-170 kilométeres tengerparti sávon az elmúlt napokban több tonna kátrány okozott jelentős mértékű szennyeződést. A Természet- és Parkvédelmi Hatóság szerint nagyon sok időbe fog telni a nagy mennyiségű kátrány eltávolítása. A szennyeződés eredete egyelőre ismeretlen, de a kátrány és textúrájának típusa alapján úgy tűnik, hogy egy Izrael partjainál elhaladó hajó olaj- vagy kőolajkibocsátása okozta. 

A Természet- és Parkvédelmi Hatóság Carmel területének igazgatója elmondta: “Az elmúlt húsz évben nem történt ekkora természeti katasztrófa Izraelben. Ami a jövőbeni hatását illeti – hosszú időbe telik, míg kigyógyulunk ebből a dologból.” Az ökológiai károk nagy része a sövénytáblákon és sziklákon leülepedett hatalmas mennyiségű kátrányból származik, amely apálykor felbukkan a vízből. Hatalmas mennyiségű kátrány tapadt rájuk.” Hozzátette, hogy “sziszifuszi munka lesz megtisztítani őket, térden csúszva, kalapáccsal és vésővel.”

A szakembereknek meg kellett várniuk, amíg a tenger megnyugszik, hogy felmérjék és megértsék a katasztrófa nagyságát. Nem vártak sokáig, és már csütörtök reggel intenzív tevékenységbe kezdtek, és hozzáláttak a kátrány zsákokba gyűjtéséhez. Eddig körülbelül öt tonna kátrányt vittek ki a Habonim természetvédelmi területről, és ez csak egy csepp a tengerben.

A fő károk Achziv, Shikmona, Habonim, Tel Dor, Jisr a-Zarqa és Caesarea partokon keletkeztek. A Habonim strandon nincs olyan hely, ami ne károsodott volna. Tel Doron is minden tele van kátránnyal. A Shikmona parton rengeteg a kagyló, a kátrány pedig összekeveredik a kagylókkal, ami nagyban megnehezíti a veszély kezelését a homokos tengerparthoz képest. A Természet- és Parkvédelmi Hatóság szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy “ez az egyik legnagyobb katasztrófa, ami az országban történt.” 

A Környezetvédelmi Minisztérium illetékesei által végzett különleges felderítő repülés során a tengeren a parttól 500-200 méter távolságra fedeztek fel szennyeződéseket, amelyek a szárazföld felé haladtak. A foltokat Bat Galim – Szörfösök strandján és a haifai Csendes strand közelében fedezték fel. A Környezetvédelmi Minisztérium a megfelelő kezelési intézkedéseket vizsgálja, mielőtt a szennyezés eljutna a strandokra.

Sok száz önkéntes érkezett országszerte a partokra, hogy megtisztítsák azokat a kátránytól. A Természet- és Parkvédelmi Hatóság közölte, hogy feltérképezi a kátrány által érintett területeket, és ebben a szakaszban arra kérik a lakosságot, hogy ne menjenek a szennyezett tengerpartokra és ne takarítsanak önállóan, mert “a takarításhoz megfelelő védőeszközök használata szükséges az egészség megőrzése és az összegyűjtött kátrány megfelelő helyre szállítása érdekében. Széles körű műveletre készülünk, és megvizsgáljuk a legmegfelelőbb módszereket a szakszerű és adminisztratív cselekvésre.” 

Sok önkéntes érkezett Herzliya partjára, hogy összegyűjtse a kátránydarabokat, amelyeket a homokra vetett a tenger. Az önkéntesek között vannak gyerekek, fiatalok és felnőttek. Az önkéntesek gereblyét kaptak, végigmentek a partokon, és kisebb-nagyobb kátránydarabokat gyűjtöttek.

Az Equation Association egyik önkéntese elmondta: “Országos katasztrófáról van szó. Az önkéntesek szó szerint csipesszel gyűjtik a kátrányt, mivel lehetetlen nagy eszközökkel dolgozni. Eddig rengeteg tonnányit kátrányt gyűjtöttek az ország összes strandján, és arra kérjük a lakosságot, hogy jöjjön, segítsen és önkénteskedjen. A helyzet az, hogy amikor a kátrány eléri a partot, átjárja és fertőzést okoz, ezért el kell távolítani. Ez a munka több évbe fog telni. Ezért sürgősen, minél előbb meg kell tisztítanunk, hogy ne sérüljön a talaj. Sajnos sok állat elpusztult a kátránytól, főleg teknősök.”

Herzliya polgármestere azt mondta: “Ez egy nemzeti szintű ökológiai katasztrófa. Vészhelyzetet hirdettem. Fel kell készülnünk, holnap reggel több száz önkormányzati dolgozó, tanuló, kertész és takarító munkás érkezik ide. Herzliya helyzete súlyos, de az északi partok állapota még nehezebb. Az izraeli kormányhoz, a környezetvédelmi miniszterhez fordulok, hogy hirdessenek szükséghelyzetet a tengerpartokon, biztosítsanak anyagi forrásokat. A katasztrófa nagy, nagyon nagy, ezt a gyakorlatban látjuk a helyszínen. A strandok tele vannak több tucat tonna kátránnyal, amit a lehető leggyorsabban el kell távolítani, hogy ne károsítsa a talajvizet és a környéken lévő összes természeti értéket.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.