5000 vakcinát ajándékoz Izrael Magyarországnak – ki kapja majd?

Fotó: Shutterstock

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a héten (kedden) bejelentette, hogy Izrael egy “jelképes mennyiségű” oltóanyagot átad a Palesztin Hatóság orvosainak, valamint több olyan országnak, amelyek segítséget kértek tőle a koronavírus elleni vakcinák szállítása terén. Ezt az izraeli kormány szerint az teszi lehetővé, hogy az elmúlt hónapban “korlátozott mennyiségű fel nem használt oltóanyag halmozódott fel”.

Azon országok között, amelyek az első híradások alapján oltási segítségért folyamodtak, megtaláljuk Ciprust, Hondurast és Csehországot. Eleinte nem volt világos a közlemények alapján, mely országok kapnák meg Izraeltől az oltóanyagot, de egy izraeli tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Honduras is ezek közé tartozik. A Ynet hírportál később megtudta, hogy Csehország, Magyarország és Guatemala is egyenként 5000 Moderna típusú oltást kap.

A Ynet azt is tudni véli, hogy a hondurasi légierő szállító repülőgépe már le is szállt a Ben Gurion repülőtéren, és egyenesen a hondurasi elnök repülőgépére pakoltak 10 000 Moderna oltást, amit fele-fele arányban osztanak el Honduras és Guatemala között.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az izraeli médiának ezzel kapcsolatban a következőket mondta: “A sikeres izraeli oltási kampány fényében, és mivel a lakosság beoltása terén a világ vezető országa vagyunk, számos országból kértek segítséget az oltóanyagokkal kapcsolatban. Izrael maga nem gyárt oltóanyagot, és világossá is tette, hogy a megrendelt oltások az ország lakosságának vannak fenntartva, és nagy valószínűséggel nincs olyan jelentős mennyiség, amivel a megkereső országok segítségére lehetne, legalábbis mindaddig, amíg a helyi oltási kampány folyik. Ennek ellenére az a döntés született, hogy a fel nem használt oltásokkal lehet segíteni.”

A fenti közleménnyel kapcsolatban mind az ellenzéki pártok, mind egyes médiák ellenérzésüknek, de legalábbis aggodalmuknak adtak hangot. Ennek oka egyrészt az, hogy véleményük szerint Izraelnek elsősorban szomszédjának, a Palesztin Hatóságnak és a blokád alatt tartott Gázai-övezetnek kellene segítenie a fennmaradó oltásokkal. Ezen kívül nem vitás, hogy Netanjahu – a választások közeledtével – ezzel a gesztussal azoknak az országoknak tesz gesztust, amelyek nemzetközi fórumokon támogatják, illetve követséget vagy képviseletet “nyitottak” Jeruzsálemben. Az izraeli katonai rádió egyik tudósítója ehhez azt is hozzátette, hogy – sajnos – abban a pillanatban, hogy Izrael átadja ezt a nagylelkű ajándékot, már nem tudja azt biztosítani, hogy a vakcinák ne az egyes országok vezetőinek kénye-kedve és személyes prioritása alapján kerüljenek kiosztásra.

Beni Ganz védelmi miniszter, a Kék-Fehér párt elnöke a Twitteren reagált:

“Az a tény, hogy Netanjahu minden vita és elszámoltathatóság nélkül kereskedik az izraeli adófizetők által finanszírozott vakcinákkal, azt mutatja, hogy királyságot vezet, és nem egy országot. Az ilyen jellegű döntések konzultációt és hivatalos jóváhagyást igényelnek. Csak sürgős biztonsági, politikai vagy közegészségügyi vészhelyzet igazolhat egy effajta lépést, és Netanjahunak nyilvánosságra kell hoznia az ezzel összefüggő tárgyalások részleteit, de legalábbis jóvá kell hagyatnia a megfelelő fórumokon”.

Természetesen nem csak Izraelnek, de a több ezer vakcinával megajándékozott félnek – tehát Magyarországnak is – fel kell mutatnia, milyen kritériumok alapján és kinek adja azokat a vakcinákat, amelyet Izrael állam szolidáris magatartása miatt megkapott.

Frissítés: Befagyasztják az oltások külföldi elajándékozását – a főügyész vizsgálatának…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.