Befagyasztják az oltások külföldi elajándékozását – a főügyész vizsgálatának befejezéséig

Jelenleg Izrael befagyasztja azt a programot, aminek keretében koronavírus elleni Moderna-típusú vakcinákat terveztek küldeni a Netanjahu-kormánnyal baráti viszonyt fenntartó államoknak, közöttük Magyarországnak is. A szállítmányok befagyasztásáról Beni Ganz védelmi miniszter számolt be csütörtökön (február 25.), miután bejelentették, hogy az alkotmánybíróságként is működő Legfelsőbb Bírósághoz kívánnak fordulni a döntés ellen.

Avichai Mandelblit a Nemzetbiztonsági Tanács véleményét is kikéri, miután Shachar Ben-Meir ügyvéd előzetes petícióval fordult a főügyészhez. Ben-Meir az alkotmánybírósági eljárás megindítása előtt azzal a kéréssel fordult Mandelblithez, ellenőrizze, hogy az oltás elajándékozása nem sérteti-e az Állami vagyonról szóló törvényt. Ez utóbbi előírja, hogy állami vagyon átadása és eladása kizárólag a kormány jóváhagyásával lehetséges, így Benjamin Netanyahu miniszterelnök egyedül, a kormány beleegyezése nélkül nem adhat át vakcinákat más országoknak.

A főügyész vizsgálatának befejezéséig, és amíg a kormány nem hoz egyértelmű döntést az ügyben, leállítják a vakcinák elajándékozását – írja többek között a Haaretz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.