A hadsereg új szállítóhelikoptere a CH-53K lesz

CH-53K helikopter - Fotó: Lockheed Martin, PR

A Lockheed Martin gyártmányú helikopter a légierő által az 1960-as évek vége óta használt Yasur helikoptereket váltja fel. A döntéshez miniszteri bizottság jóváhagyása szükséges.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az IDF új szállítóhelikoptere a Lockheed Martin által gyártott CH-53K (Sikorsky CH-53K King Stallion) lesz. Az új helikopter a légierő által az 1960-as évek vége óta használt Yasur (Sikorsky CH-53 Sea Stallion) helikoptereket váltja fel. A helikopter beszerzéséhez a Miniszteri Bizottság jóváhagyása szükséges.

A minisztérium közölte, hogy Beni Gantz védelmi miniszter elfogadta Aviv Kochavi vezérkari főnök és Amir Eshel, a minisztérium főigazgatója, tartalékos vezérőrnagy ajánlását, hogy a “Tnufa” nevű többéves program részeként ezt a helikoptert válasszák beszerzésre.

Azt is közölték, hogy „a döntés a szakmai személyzet munkájának végén született, amely tartalmazta az összes javasolt helikopteren való próbarepülést, valamint megvizsgálta a különféle alternatívákat a tervezés, a technológia, a karbantartás és egyebek tekintetében”. Ganz elmondta, hogy “az új helikoptert az operatív igényekhez, és a változó harctéri kihívásokhoz igazították.”

A CH-53K formája hasonló a Yasurhoz, de a légierő forrásai szerint képességeit és teljesítményét tekintve teljesen más helikopter. A CH-53K olyan fejlett rendszerekkel van felszerelve, amelyek extrém körülmények között biztosítják a repülését, és teherbírása nagyobb a tesztelt versenytársakéhoz képest.

A helikopter költsége meghaladja a 100 millió dollárt, drága a többi helikopterhez képest, de teljesítménye – a légierő forrásai szerint – jobban megfelel a légierő és az IDF igényeinek.

A CH-53K legfőbb versenytársa a Boeing két rotoros “Chinook” (CH-47F) helikopter volt. Ez olcsóbb harci gép, de a CH-53K jobban megfelel a légierő operatív igényeinek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.