A Hadasza Kórház 80 alkalmazottat fizetés nélküli szabadságra küldött, mert nem oltatták be magukat

Zeev Rothstein professzor koronavírus elleni oltást kap, 2020. december - Fotó: Hadasza Kórház szóvivője

A kórház igazgatója közölte az alkalmazottakkal, hogy a vezetőség felülvizsgálja az oltás mellőzését választó dolgozók további foglalkoztatását.

Az elmúlt napokban a Hadasza Kórház 80 munkavállalót küldött fizetés nélküli szabadságra, köztük orvosokat és nővéreket, mert nem oltatták be magukat a koronavírus ellen. A kórház vezetése közölte, hogy a dolgozók nem kapták meg a kórházban felállított Kivételi Bizottság jóváhagyását, és nem találtak alternatív állást számukra.

A Hadasza igazgatója, Zeev Rothstein professzor az oltási kampány kezdete óta zéró tolerancia-politikát alkalmaz azokkal az alkalmazottakkal szemben, akik nem vakcinázzák magukat. Január elején bejelentette, hogy a be nem oltott munkavállalók nem dolgozhatnak a zárlat ideje alatt, és ezeket a napokat levonják a szabadnapok kvótájából.

“A brit mutáció terjedése miatt, és a betegek számának növekedése a személyzet körében, valamint a betegek és a dolgozók jólétének biztosítása miatt úgy döntöttünk, hogy csak a beoltott, a koronából felépült vagy az izraeli vakcina-kísérletben résztvevők jöhetnek munkába” – áll a dolgozóknak küldött levélben, ami felháborodást váltott ki körükben. Később hozzátették, hogy az irányelv csak a nem alapvető fontosságú munkavállalókra vonatkozik.

A múlt héten Rothstein bejelentette, hogy vasárnaptól azok az alkalmazottak, akiket nem orvosi okok miatt nem oltottak be, nem léphetnek érintkezésbe a betegekkel. Hozzátette, hogy a kórház vezetése fontolóra veszi ezen alkalmazottak áthelyezését olyan pozícióba, amely nem foglalja magában a betegekkel való érintkezést, vagy szabadságra küldi őket, sőt fontolóra veszi a foglalkoztatásuk felfüggesztését.

“Az igazgatóság kötelessége mindenkit tájékoztatni arról, hogy a vezetés nem képes a be nem oltottaknak vírustól védett munkakörnyezetet biztosítani” – írta Rothstein. Azt is világossá tette, hogy a kórház “nem nyújt jogi vagy biztosítási védelmet a jövőbeni, alkalmazottal szemben benyújtott esetleges követelésekkel szemben, aki azzal a döntésével, hogy nem oltatja be magát, közvetlen vagy közvetett kárt okozna bárkinek”. 

A Hadasza Kórház – különféle kirendeltségeivel – körülbelül 6500 embernek ad munkát. A kórház vezetése szerint az oltási arány az izraeli kórházak között náluk a legmagasabb, körülbelül 93%.

A kórház azt is közölte, hogy egy oltatlan nővérnél tegnap este diagnosztizálták a koronát, és az általa gondozott gyerekeket elszigetelték.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz