Hajnalban heves tűzharc zajlott a gázai Sifa kórházban

Füst gomolyog Gáza felett egy izraeli támadást követően, tegnap – Fotó: Ariel Schalit / AP

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamasz terrorszervezet fegyveresei között hajnalban – jelentette az IDF szóvivője hétfőn.

Daniel Hagari katonai szóvivő szerint azonnali beavatkozást igénylő hírszerzési információt követően a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott” katonai műveletet hajtottak végre.

Izraeli értesülések szerint a Hamasz vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamasz ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését.

Az IDF éjjel fél 2-kor körülvette a kórházat, ezzel megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy nyolcvan palesztint tartóztattak le. Felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.

Az IDF drónok és különleges technikai eszközök bevetésével harcol, hogy taktikai, hírszerzési és hadműveleti előnyt biztosítson katonáinak. A razzia célja annak megakadályozása, hogy a Hamasz ismét a Gázai övezet északi részének terrorista főhadiszállásává alakítsa a Sifa kórház épületegyüttesét.

Az IDF arabul beszélők segítségével kommunikál a kórházban található gázaiakkal, és saját orvosai is részt vesznek a rászorulók megsegítésében. Az akció mellett humanitárius segélyeket, vizet és élelmet is szállítanak az intézménybe; a betegek és az egészségügyi személyzet evakuálására nincs szükség.

A Hamasz ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint halottak és sebesültek vannak a kórházban, az intézmény bejáratánál tűz ütött ki, és a kommunikáció megszakadt.

Izraelt heves nemzetközi bírálat érte tavaly, amikor az IDF először támadta meg a kórházat, amely alatt később alagutakat tártak fel. Az IDF szerint ezeket a járatokat és földalatti termeket a Hamasz parancsnoki és irányító központként használta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.