A “zöld útlevelek” kölcsönös elfogadásáról egyeztetett Netanjahu Orbán Viktorral és Andrej Babissal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Babis cseh kormányfő a magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozón a King David Hotelben Jeruzsálemben 2021. március 11-én. A találkozó fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés. - Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A közös együttműködés lehetőségeit vitatta meg a koronavírus-világjárvány kezelésének terén Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar kormányfővel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel csütörtökön Jeruzsálemben.

A jeruzsálemi King David szállodában tartott csúcstalálkozó fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés volt. Orbán Viktor elmondta: cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország “a világjárvány elleni harc világbajnokává”, és hogyan követheti a példáját Magyarország.

A magyar miniszterelnök emlékeztetett rá: Magyarország és Izrael barátsága élő, és ennek egyik bizonyítéka, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelem mérlege több százalékkal csökkent.

Az izraeli kormány támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén. Orbán Viktor megjegyezte: megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek.

A hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében az izraeli miniszterelnök felvetette: Magyarország is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.

A felek emellett megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló “zöld igazolványról”.

Andrej Babis cseh miniszterelnök kiemelte: Izrael a koronavírus elleni hatékony küzdelem iskolapéldája, és hamarosan az első olyan ország lesz a világon, ahol az élet visszatérhet a normális kerékvágásba. Külön méltatta a gyors és zökkenőmentes módot, ahogyan Izrael lebonyolította a tömeges oltással járó óriási logisztikai műveletet.

Megköszönte továbbá az ötezer adag Moderna-vakcinát, amelyet Izrael küldött Prágába. Megjegyezte azt is: reméli, hogy Csehország már túl van a járvány csúcspontján, és hamarosan javulni kezd a helyzet. Babis leszögezte: Csehország és Izrael szövetségesek és stratégiai partnerek.

Más témákról szólva a cseh kormányfő sajnálatosnak nevezte, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság úgy döntött: vizsgálatot indít a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. Jelezte: Csehország nem ismeri el Palesztina függetlenségét, és álláspontja szerint a törvényszéknek nincs joghatósága a palesztin területek fölött. Babis politikailag motiváltnak nevezte a büntetőbíróság döntését, amely szerinte további feszültséget szül a Közel-Keleten. Csehország ellenzi az agresszió bármiféle formáját Izrael és népe ellen – hangoztatta.

Közös sajtótájékoztatójukon Netanjahu elmondta, több ötlet napirendre került, köztük például a “zöld útlevelek”, vagyis a koronavírus elleni beoltottságot bizonyító igazolványok elfogadása. Az izraeli kormányfő rámutatott, hogy Izrael már több országgal megegyezett a szabadabb utazást lehetővé tevő digitális immunitásigazolások kölcsönös elfogadásáról, és úgy vélte, fontos lenne Magyarországot és Csehországot is hozzáadni ehhez a körhöz.

A hármas csúcstalálkozón részletesen tárgyaltak arról is, miként vonhatnák be Magyarországot és Csehországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba. “Együtt többre vagyunk képesek” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu közeli személyes barátjának nevezte mind a magyar, mind a cseh kormányfőt. Nagyrabecsülését fejezte ki amiatt, hogy mindkét ország missziót nyitott Jeruzsálemben, és igaz barátokként segítenek Izraelnek a nemzetközi porondon is.

Fotók: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.