Netanjahu lezáratta az izraeli légteret a Jordániából induló járatok előtt, miután Jordánia megnehezítette számára az Emirátusokba való repülést

A Netanjahura váró repülőgép – Embraer Lineage 1000 - Fotó: A Falcon Aviation weboldaláról

Jelentések szerint a Közlekedési Minisztérium szakemberei ellenezték az utasítást és késleltették a végrehajtását, és még azelőtt törölték, hogy az utasítás a Jordániából érkező járatokat érintette volna.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a múlt héten elrendelte az izraeli légtér lezárását a Jordániából érkező járatok előtt, miután a királyság késleltette a légterében az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett járatának átrepülését, és végül törölték a járatot – jelentette ma (vasárnap) Ben Caspit újságíró. A Walla honlap szerint a Közlekedési Minisztérium szakemberei ellenezték az utasítást és késleltették annak végrehajtását, és még azelőtt törölték, hogy érinthette volna azokat a járatokat, amelyeknek állítólag Jordániából kellett volna belépniük.

A jelentés szerint Netanjahu Miri Regev közlekedési miniszteren keresztül továbbította a parancsot a repülőterek és a polgári repülés hatóságához – anélkül, hogy konzultált volna a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Politikai-Biztonsági Kabinet, a Moszad vagy a Sabak illetékes szerveivel. A rendelkezés ellentétes az 1994-es békeszerződéssel, amely lehetővé teszi a repülőgépek áthaladását a két ország légterében.

Csütörtökön Netanjahu elhalasztotta az Emirátusokba tervezett útját, arra hivatkozva, hogy nehézségek támadtak a koordinációban Ammannal. Előző nap a jordániai trónörökös lemondta a Templom-hegyre tervezett látogatását a helyszín biztonsági intézkedéseivel kapcsolatos vita miatt, és Netanjahu szerint ez volt az oka annak, hogy Jordánia ellenezte a királyság égboltján a repülését. “A látogatásom az Emírségekbe a templom-hegyi látogatás szervezésének során történt félreértés miatt nem volt lehetséges” – mondta a miniszterelnök. „Beletelt egy kis időbe, amire rendbe hoztuk a dolgokat Jordániával. Már tudunk repülni, én is repülhetek.”

Ajman A-Szafdi jordán külügyminiszter megerősítette, hogy országa nehézségeket támasztott Netanjahu számára az országa légterének használatában az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett útja során, ami végül az út törléséhez vezetett. A-Szafdi a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy Jordánia neheztel, amiért nem valósulhatott meg a koronaherceg Templom-hegyre tervezett látogatása az ottani biztonsági intézkedésekről kialakult vita miatt, és hozzátette: Netanjahu nem várhatja, hogy egy ilyen eset után a királyság légterében repüljön.

A-Szafdi szerint Husszein bin Abdullah trónörökös “imádkozni szeretett volna a Templom-hegyen egy, a muzulmánok számára szent időszakban. Vallási látogatást terveztünk az Al-Akszába, néhány templomba és Jeruzsálembe”. Hozzátette: “Összehangoltuk a látogatást Izraellel, de az utolsó pillanatban Izrael visszakozott és megszegte a megállapodásokat, amivel megsértette az istentisztelet szabadságának jogát is. Rendkívül elkeseredettek vagyunk és haragszunk, nem értjük és nem tudjuk elfogadni.”


Netanjahu meghiúsította a külügyminiszter utazását az Egyesült Arab Emírségekbe

Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghiúsította Gabi Ashkenazi külügyminiszter tervezett utazását az Egyesült Arab Emírségekbe, mivel ő még nem látogathatott oda. A tervek szerint Ashkenazi hétfőn repült volna az Emírségekbe – néhány nappal Netanjahu tervezett látogatása után, de a Jordániával kialakult válság miatt törölték a járatát. Ashkenázinak négy megállapodást kellett volna aláírnia az Emírségekben. Ezen kívül Abu-Dzabiban a nagykövetség és Dubajban a konzulátus megnyitása volt a programban, és az izraeli zöld útlevél elismerésére vonatkozó kölcsönös megállapodás, valamint további tíz megállapodás előmozdítása volt napirenden.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet, Maariv