Netanjahu trükkje: az ellenzék maradjon otthon! Ne hagyjuk, hogy Izrael is Magyarország sorsára jusson!

Fotó: Adina Wallman / Kneszet szóvivője

Megszokhattuk az utóbbi években, hogy Benjamin Netanjahu trükkökkel és stiklikkel, hazugságokkal, manipulációkkal szerzi meg, és tartja kezében a hatalmat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy még mindig ő a miniszterelnök, pedig a legutóbbi választásokon is ellene szavazott Izrael népe 62:58 arányban.

A közvélemény-kutatások szerint a többség továbbra is változást akar. A különböző mérésekben az ország 51-58%-a Netanjahu távozását akarja, miközben 33-35% szeretné csak, ha az ország élén maradna.

Ezúttal a jobboldali pártok kimaxolásán, a nyíltan rasszista kahanisták kneszetbe vitelén, s az arab pártszövetség megosztásán túl a kezében lévő médiát használja fel, hogy elérje célját: a jobboldaliak és a harediek mind menjenek szavazni, akik meg változást szeretnének, azok adják fel, s maradjanak otthon – ezen folyik hetek óta a manipuláció.

A Likud felmérései szerint elérték maximális mozgósításukat, ennél több embert már nem tudnak elvinni a szavazóurnákhoz. A járványkezelés csődje, a gazdaság szétverése, a kisvállalkozók zárások miatti alulkompenzálása miatt nagy volt a hőbörgés, és sok egykori likudnyik és bibista pár hónapja még azt ígérte, hogy másra szavaz vagy otthon marad. De mivel hetek óta még a vízcsapból is Netanjahu folyik, ismét sikerült felrázni őket, csatasorba állnak, mint mindig, és jól tudjuk, hogy a hard core Likud szavazók hátán fát lehet vágni, akkor is tömegesen megjelennek a szavazófülkékben, és Netanjahura szavaznak.

Már csak az ellenoldal távol tartása maradt. Ehhez azt az ügyes hazugságtrükköt veti be, hogy “már minden eldőlt, győzött a Likud-tábor, legjobb, ha otthon maradtok, feladjátok”. Pedig semmi sem dőlt el, és a szakemberek szerint 70 százalék fölötti választási részvételnél megjelenik az eredményekben az ellenzék túlsúlya.

A tévékből mást sem hallunk, mint hogy “vagy Netanjahu, vagy újabb választások”, ami hazugság, mert éppen akkor lesznek soha véget nem érő újabb választások, ha nem születik egyértelmű eredmény az egyik, vagy a másik oldal számára – miközben a többség egyértelműen változást akar.

A szombat esti 55 ezres jeruzsálemi tüntetés megmutatta az ellenzék erejét. Bebizonyosodott, hogy akik eddig nem szerették, azok továbbra sem fognak rá szavazni, és sokan vannak, nagyon sokan. Nem szabad, hogy elhiggyék, amit a vádlott kezében lévő tömegmédia sugall a reménytelen helyzetről, s hogy már minden eldőlt! Már nagyon lejt a pálya, a média egyértelműen beállt Netanjahu mögé, már megroggyantak a demokrácia naponta fenyegetett intézményei, de kedden még megmenthetjük az országot az illiberális váltástól.

Kedden dől el minden! (És nem a manipulált közvélemény-kutatásokban!) Ha elegen elmegyünk szavazni, olyanok, akik Netanjahut már a Balfour utcai rezidencián kívül szeretnék látni, akkor Sara Netanjahu szerdán már csomagolni is kezdhet! A kezünkben a sorsunk, és hogy a kezünkben is maradjon, menjünk szavazni! És mindannyian vigyünk magunkkal még három embert! Senki se maradjon otthon! Nem ideológiai különbségek osztanak meg minket, egységesek vagyunk a demokrácia – a Közel-Kelet egyetlen, egykor példás demokráciájának – támogatásában!

Aki jobboldali, szavazzon Gideon Szaárra vagy Libermanra, aki a politikai középben hisz, adja voksát Lapidnak, aki pedig a balos értékeket követi, az a Munkapárt vagy a Merec céduláját tegye a borítékba! És csörögjünk rá barátainkra, biztassuk őket, ők is menjenek el szavazni!

Ne dőljünk be Netanjahu választási hajlandóságot leszorító trükkjének, s ezzel az aprócska tettel mentsük meg a demokráciát csodálatos országunkban, amit túszul ejtett saját személyes érdekei kiszolgálására egy köztörvényes vádak miatt bíróság elé került populista politikus. Ne hagyjuk, hogy Izrael is Magyarország sorsára jusson! Még semmi sem késő, most jött el az idő, hogy visszatérjünk a liberális demokrácia ösvényére.

Melyik párt győzelmének örülnél leginkább a 2021. márciusi Kneszet-választásokon Izraelben?

 • Van Jövő (Jes AtidJair Lapid) (30%, 93 Votes)
 • Likud (Benjamin Netanjahu) (22%, 69 Votes)
 • Merec (Nitzan Horowitz) (13%, 41 Votes)
 • Új Remény (Tikva Hadasa – Gideon Szaár) (9%, 29 Votes)
 • Munkapárt (Haavoda – Merav Michaeli) (8%, 24 Votes)
 • Kék-Fehér (Kahol-Lavan – Beni Ganz) (7%, 22 Votes)
 • Jobbra (Jamina – Naftali Bennet) (4%, 13 Votes)
 • Izrael a Hazánk (Jiszrael Beitenu – Avigdor Liberman) (4%, 11 Votes)
 • Raám (Manszur Abbasz) (1%, 4 Votes)
 • Tóra Zsidósága (Jahadut Hatora – Mose Gafni) (1%, 3 Votes)
 • Gazdasági (Hakalkalit – Jaron Zalicha) (1%, 2 Votes)
 • Vallásos Cionisták (Hacionut Hadatit – Becalel Szmotrics) (1%, 2 Votes)
 • Sasz (Arije Deri) (0%, 0 Votes)
 • Közös Lista (Haresima Hamesutefet – Ajman Ude) (0%, 0 Votes)

Összes szavazó: 313

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.