Izraeli munkaügyi bíróság: aki nincs beoltva és megtagadja a koronavírustesztet – nem mehet dolgozni!

Osztályterem Izraelben - Fotó: Shutterstock

Még csak első fokon, de jelentős ítélet született Izraelben a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetben a munkajog területén.

Az elmúlt héten a tel-avivi kerületi munkaügyi bíróság jogszerűnek ítélte a munkáltató – egy helyi önkormányzat – döntését, miszerint azok a tanárok és pedagógiai asszisztensek, akik nem mutatnak fel oltási igazolványt, csak akkor léphetnek be az oktatási intézménybe, ha hetente leteszteltetik magukat.

Az ügyben egy gyógypedagógiai asszisztens tagadta meg a heti koronavírus-tesztelést azzal az indoklással, hogy az sérti a magánélethez és az emberi méltósághoz való jogát, és – mivel a teszt orvosi beavatkozásnak minősíthető – erre a munkáltató nem kötelezheti.

Az ügyben eljáró bírónő, Merav Kleinman szerint a munkavállaló természetesen nem kötelezhető arra, hogy a koronavírus ellen beoltassa magát. Amennyiben azonban nincs beoltva a dolgozó az Izraelben mindenki számára ingyenesen elérhető és – a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – hatásos vakcinával, bizonyos esetekben a munkáltató ahhoz a feltételhez kötheti az alkalmazását, hogy negatív koronavírustesztet mutasson fel.

A bíróság döntése alapján a gyógypedagógiai asszisztens esetében – aki egyébként kis csoportban tanuló, fogyatékossággal élő iskolásokkal dolgozik – a magánszféra és az emberi méltóság védelméhez fűződő jogok alulmaradnak a munkáltató, az iskolát üzemeltető önkormányzat kötelességével szemben, akinek nem csak egészséges és biztonságos munkavégzési feltételeket kell biztosítania, de felelős a diákok, a szüleik és a pedagógus személyzet egészségéért, testi épségéért.

Ezzel a bíróság a jelenlegi járványhelyzetre, a vakcina és a tesztelés széles körű elérhetőségére alapozva előtérbe helyezte és kiemelkedő fontosságúnak ítélte meg az élethez és egészséghez fűződő jogokat a munkavállalók személyiségi jogaival szemben. Ezért amennyiben a munkavállaló megtagadja az együttműködést – akár fizetés nélküli szabadságra is kényszeríthető.

A gyógypedagógiai asszisztens egyedi ügye természetesen nem tekinthető kötelező precedensnek mindenfajta munkavállaló esetében. Jelenleg azonban – mivel az izraeli törvényhozás még mindig nem rendezte egyértelmű jogszabályi rendelkezésben a munkahelyi koronavírus-tesztelés követelményeit – zöld utat enged a döntés azoknak a munkavállalóknak, akik oltási igazoláshoz vagy koronavírusteszthez kötik a munkavállalók alkalmazását, amennyiben ezt véleményük szerint a dolgozók, illetve az általuk kiszolgált közönség biztonsága megköveteli.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.