“Nemzetgyógyító kormány” a láthatáron

Az izraeli 12-es tévécsatornán péntek este megszellőztetett elképzelés szerint a Netanjahut leváltani szándékozó pártok egy éves átmeneti kormányt hoznának létre.

A „nemzetet gyógyító” átmeneti kormány feladata az évek óta hiányzó költségvetés elfogadása lenne, és hosszútávon az ortodox pártoknak is lehetőséget kínálna a csatlakozásra. Az előzetes elképzelés szerint öt párt (Jes Atid, Kahol-Lavan, Avoda, Jamina, Tikva Hadasa, Jiszrael Beitenu) 52 képviselője mellett a Merec is támogatná a tervet, az arab pártok pedig legalábbis tartózkodásukkal segítenék az új kormányfőre tett javaslatot.

Ennek valószínűségét erősen befolyásolja, hogy a jobboldali Bennet, Liberman vagy Szaár saját politikai jövőjét kockáztatja, ha arab pártok segítségére szorulva próbálja leváltani Netanjahut.

Ezt csak abban az esetben tehetnék meg, ha az izraeli elnöknél tett látogatás során, amelynek keretében a pártok a kormányfő személyére tesznek javaslatot, maga Netanjahu is igénybe venné az iszlamista Raam párt támogatását. Ezzel pedig óriási jelentőségre tenne szert az, hogy Rivlin elnök milyen sorrenben fogadja a pártokat. Ha ugyanis a Raam a jobboldali pártokat megelőzve találkozik az elnökkel, az iszlamista párt javaslata vagy tartózkodása alapján kockázatmentesen kérhetik a másik arab pártszövetség támogatását vagy tartózkodását.

Elemzők szerint az is valószínűsíthető, hogy az ortodox pártok nem szeretnének Netanjahu miatt kimaradni a következő kormányból, ami számos újabb lehetőséget vet fel egy lehetséges kormányalakításra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.