Deri: Sasz Netanjahut javasolja a kormányalakításra, és felszólítja Szaárt és Bennettet a csatlakozásra

Arie Deri a választások éjszakáján - Fotó: YouTube képernyőkép

A Sasz elnöke elmondta, hogy pártja egy Netanjahu által vezetett kormány kialakításán dolgozik, és felszólította a Jamina és a Tikva Hadasa vezetőit, hogy “lépjenek túl minden más szemponton” és csatlakozzanak hozzá.

A Sasz párt elnöke, Arie Deri miniszter hétfőn bejelentette, hogy pártja Benjamin Netanjahut fogja javasolni az elnöknél, hogy őt bízza meg a következő kormány megalakításával, amint azt a választási kampányban vállalta. Deri szerint “Sasz azon fog munkálkodni, hogy egy jobboldali kormányt alakítson ki Netanjahu vezetésével, mely megőrzi az állam zsidó identitását, és a szegényebb rétegek megsegítésén dolgozik.”

Deri hozzátette, hogy a párt, amely kilenc mandátumot kapott a választásokon, “felszólítja az összes jobboldali pártot, különösen a Jobbra és az Új Remény pártokat, hogy emelkedjenek felül minden más szemponton, és csatlakozzanak a Netanjahu által vezetett teljes jobboldali kormányhoz”.

Vasárnap este a Jiszrael Beitenu elnöke, Avigdor Liberman bejelentette, hogy a Van Jövő elnökét, Jair Lapidot fogja javasolni az elnöknél a kormányalakításra vonatkozó megbízásra. Az elmúlt napokban Lapid találkozott a Raam elnökével, Manszur Abbasszal, valamint Merav Michaeli munkapárti és Beni Ganz Kék-Fehér elnökkel. Hármuk közül még egyikük sem közölte, hogy ajánlják-e a Lapidot.

A Lapid által az ünnep alatt tartott találkozókból kiderül, hogy Netanjahu ellenfeleinek tömbje nem koordinálja együtt a lépéseket. Míg Lapid és Liberman azon fáradozik, hogy a Jes Atid elnökének szerezzenek támogatókat, Szaár és Bennett közös tábort próbálnak létrehozni, Ganz pedig a két fél között manőverezik.

Ugyanakkor Liberman bejelentette, hogy az új kneszet eskütétele után pártja két törvényjavaslatot fog benyújtani – az egyik a miniszterelnök mandátumát két ciklusra korlátozza, a másik pedig bűncselekményekkel vádolt miniszterelnök lemondását írja elő. Elmondása szerint Netanjahu korábban támogatta ezeket a javaslatokat, mielőtt vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt eljárást indítottak ellene.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.