“Gratulálok, behoztad neki a választásokat. Most Bibi megteszi, amit a Bezeq elvár tőle”

A totális korrupció szomorú képe rajzolódott ki a Netanjahu-per bizonyítási szakaszának első hetében a kiszolgáltatott helyzetben lévő izraeli médiáról.

A tévékben látottak, a rádiókban hallottak már régen felkeltették gyanúnkat, hogy hazudnak nekünk, manipulálnak minket a legfontosabb médiumokban. Most kezünkben a bizonyíték. A címben szereplő mondatokat a 2015-ös választások után küldte a Walla igazgatójának a hírportál tulajdonosának a fia.

Magas a “két és fél újságcikk” ára

Ylan Yeshua, az akkoriban leglátogatottabb Walla hírportál igazgatója WhatsApp-utasításokkal bizonyítva részletesen elmesélte a múlt héten három napon át a jeruzsálemi körzeti bíróságon, miként írták – illetve hamisították – a híreket 2012 és 2016 között, a botrány kirobbanása előtt évekig közvetlenül a Netanjahu család megrendelésére, a laptulajdonos utasítására.

Ezek után soha többé nem hazudhatja Netanjahu, hogy “két és fél újságcikk” miatt vitték bíróság elé. A korrupciós ügylet árát mi fizetjük meg mindannyian, és nem csak a korrupt politikus újraválasztása miatt a korrupt rendszer fennmaradásával, hanem konkrétan a zsebünkből kivett pénzekkel. A tulajdonos Elovitch családnak a hírportál ellenőrzéséért cserébe Netanjahu gazdasági előnyöket adott. Például nem kellett elvégezniük az internet infrastruktúrájának régen esedékes korszerűsítését, és a kormányfő megakadályozta a konkurencia megjelenését a bizniszben.

Netanjahutól tartó média-oligarchiák

A monopólium fennmaradásával maradtak a magas árak és az elavult infrastrukturális háttér. Ami nem csak egyedi fogyasztóként, otthon okozott nekünk kárt, hanem az internetes fejlesztések elmaradásával visszavetette a teljes gazdaságot. Netanjahu közös pénztárcánkat, az egész országot is megkárosította azért, hogy 2015-ben is ő alakíthasson kormányt.

A két héttel ezelőtti választási műsorokat nézve újra felmerül a gyanú, hogy ugyanez folyik most is. Az oligarchák kezében lévő médiumok mind nyíltan Netanjahu újraválasztásáért kampányoltak, amit náluk is nyilván fenyegetésekkel és gazdasági előnyökkel – a mi pénztárcáink megnyitásával – ért el. A média alig számolt be a bíróságon elhangzottakról, ami nem csoda, hiszen ezzel tükröt tartott volna magának.

De így is ott a tükör, melyben láthatjuk a média megzabolázásának mechanizmusát és hatását, a demokrácia egyik alappillérjének, a független és objektív hírközlésnek a tönkretételét – egy ember személyes érdekei miatt.

Jövő héten tovább folytatódik a tanúvallomás. Héberül beszélő olvasóink itt élőben követhetik az elhangzottakat.

Korábbi cikkünk a témában: “Az összes politikustól kevesebb kérést kaptam 10 év során, mint egy hét alatt a miniszterelnöktől és a feleségétől.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.