Ki szivárogtatott ki még az iráni hajó elleni akció előtt a New York Timesnak?

A miniszterelnök és a vezérkari főnök az Északi Parancsnokságon, 2020 július - Fotó: Kobi Gideon / GPO

Vajon ki szivárogtatta ki a New York Timesnak az iráni hajó elleni izraeli haditengerészeti akciót, ráadásul idő előtt, még mielőtt egyáltalán végrehajtották volna? A Haaretz gyanúja szerint nem más, mint Joszi Kohen, a Moszad hamarosan távozó igazgatója.

A tengerészeti kommandó akciójáról a részleteket is ismerő forrás adott ki információt veszélyeztetve a katonák biztonságát, mert ugyan tudott a tervekről, de nem tudott a hirtelen halasztásról, és így idő előtt, egy nappal a történtek előtt értesítette az amerikai a lapot, illetve a nekik dolgozó izraeli biztonságpolitikai szakújságírót, Ronen Bergmant. Az illető csak utólag, késve értesült a halasztásról, és lóhalálában küzdött a cikk megjelenésének elhalasztásáról, még mielőtt a szivárgás teljesen meghiúsítaná az akciót, vagy a katonák halálát okozná.

A szivárogtatás az ellenséges területen zajló érzékeny és veszélyes katonai műveletről a Haaretz szerint mélyen felháborította a vezérkar több tagját, miután a katonák hónapokig készültek és gyakorlatoztak a siker érdekében.

A Tikun Olam nevű honlapon Richard Silverstein szerint vagy maga Netanjahu, vagy sokkal valószínűbb, hogy Joszi Kohen, a Moszad igazgatója adta ki a veszélyes információkat az amerikai lapnak. Noha a cikk napok óta kint van, eddig nem érkezett semmiféle cáfolat, és eltüntetését sem követelte senki…

Ronen Bergman évtizedes Moszad-kapcsolatai közismertek, mindig nála landolnak a titkosszolgálattal kapcsolatos friss értesülések. Hamarosan lejár Joszi Kohen megbízatása, és sokak szerint miniszterelnöki ambíciókat dédelget. Maga Netanjahu is őt szeretné utódjának, nyilván mint legsötétebb titkai tudóját. Azonban hivatali ideje végeztével több éves átmeneti időszakra kötelezik, mely idő alatt elvileg nem foglalkozhat politikával. A lap szerint leginkább úgy tudja megőrizni jelenlétét, relevanciáját és fontosságát, ha időről-időre jól értesültségét bizonyítva titkokat csöpögtet Bergman segítségével a nemzetközi médiába.

Bárki is szivárogtatott, a katonák életének és a jövőbeli akciók sikere érdekében azonnal ki kellene vizsgálni az ügyet, akár poligráf tesztekkel leleplezni a bűnöst, és példásan megbüntetni, még mielőtt gyakorlattá válik, hogy hadititokokat egyéni politikai célokra használnak fel azokhoz hozzáférő politikusok, vagy más állami tisztségviselők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.