A recept eredetileg Gitta néni édesanyjától származik, de az idők során – 91 és fél év nagy idő – némi változtatások is történtek rajta. Az ősi fészekben, még ’44 előtt, Csengeren nagy volt a család, sok az éhes száj, 15 gombóccal készült a káposzta. Ez a haladó hagyomány ma is él, s így manapság jóllakhatnak a rokonok, ismerősök, barátok és még a szomszédok is.

Tirat Karmelben, az ott letelepedett magyar túlélők körében az volt a szokás a sátoros ünnepek idején az ötvenes években – addigra már jutott a húsra-káposztára –, hogy amikor a férfiak kijöttek a templomból, akkor házról-házra mentek, és végigkóstolták az egész kehila1 káposztáját.

A közelben lakók mind megkóstolták az övét is, és bár nagy volt a verseny, Gitta néni úgy érzi, soha nem maradt szégyenben a többi asszonnyal szemben a csengeri hagyományok követésével. A káposztát kivitték a sátorba, ott eszegették megéhezve a hosszú közös imádkozás után.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej káposzta
  • 1 kiló darált marhahús
  • 1 pohár rizs
  • 2 hagyma
  • fél fej fokhagyma
  • paprika, só, bors
  • 1,5 kanál méz
  • pohárnyi paradicsom sűrítmény

A munkamenet:

  1. Körülvágjuk a torzsánál a káposztát, és kivesszük a torzsáját. Lassú tűzön megpuhítjuk a nagy fej káposzta leveleit.
  2. Közben a töltelékhez jól összekeverünk fél pohár félig főtt rizsát, egy kiló darált marhahúst, nagy fej hagymát felvágva és megpirítva, fél fej fokhagymát (5-6 gerezd) széttrancsírozva, paprikát, só-borsot ízlés szerint és fél kanál mézet.
  3. Előkészítjük a káposztaleveleket (általában 15 lesz), és a masszát ennek megfelelően gombócokra osztjuk.
  4. Az oktatóvideó szerint elkészítjük a gombócokat.
  5. A szószhoz apróra vágjuk a megmaradt káposztát, aminek a levelei nem elég nagyok gombócnak, egy hagymát félbe, majd vékony karikákra vágunk. A káposzta-hagyma keverék felét a lábos aljába tesszük, erre jönnek a már kész gombócok, majd a káposzta-hagyma kombó második fele.
  6. Kevés paprika, só-bors a tetejére, egy pohár paradicsompüré és egy kanál méz. Utána nyakon öntjük vízzel, hogy ellepje.
  7. Végül másfél óra főzés következik lassú tűzön.

Hogyan készül a tökéletes gombóc? Erről külön oktatóvideót készítettünk egy szalvéta segítségével Gitta nénivel. Éppen így tanította Gitta nénit is édesanyja sok-sok évvel ezelőtt…

Beteavon!

  1. Kehila – közösség, gyülekezet héberül (קהילה)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.