Ki volt Harold Rubin?

Az apropó, hogy feltegyük ezt a kérdést – a Harold Rubin Fesztivál. Nem tudom megúszni egy szimpla programajánlóval.

Ki volt Harold Rubin?

1932. május 13-án született Dél-Afrikában, Johannesburgban, és 2020. április 1-én, éppen egy éve hunyt el Tel-Avivban. Egy mindig árral szemben úszó művész portréja rajzolódik ki az életút kusza vonalaiból.

Már gimnáziumi évei alatt elismert művészek magántanítványaként tanult rajzolni. A képzőművész karrierjét azonban 16 éves korában keresztezte a zene. Klarinétozni tanult, mestere a Rimszkij-Korszakov tanítvány, Louis Nicholaeff volt. A jazz vonzása erősebb volt a klasszikus stúdiumoknál: 18 évesen már a Skyline Night Club zenekarában játszott…

…és közben építészetet tanult a Witwatersrand Egyetemen, majd a londoni Architectural Association-ben folytatta a tanulmányait. 

Rubin kreatív törekvései hamar szembekerültek Dél-Afrika rasszista normáival. Az 1950-es évek apartheidjében elfogadhatatlan volt, hogy egy fiatal jazz-zenész a Sophiatownban muzsikáljon, és a fekete negyed zenészeivel, Kippie Moeketsi szaxofonossal és Jonas Gwangwa puzonossal alapítson zenekart. De az igazi frontot az apartheiddel szemben a képzőművész Harold Rubin nyitotta. 

1961-es Sharpeville című rajzsorozata az apartheid hatóságok brutalitását ábrázolja, és az 1960-as sharpeville-i mészárlás áldozatainak állít emléket. 

Egy évvel később a rendszerrel szembeforduló művészek csoportos kiállítására festette a Jézusom című képét. A rendőrség bezáratta a galériát, és Rubint istenkáromlás vádjával perbe fogták. A kép egy szörny-fejű keresztre feszített fekete férfit ábrázolt. A per végén felmentették, de ő nem akart tovább ott maradni.

1963-ban alijázott. 

Izraelben aztán felhagyott a zenéléssel, építészként kezdett dolgozni Arieh Sharon irodájában Tel-Avivban és külföldön. A 60-as évektől 1986-os nyugdíjazásáig a Bezalel Művészeti Akadémián tanított rajzot építész- és formatervező hallgatóknak.

Izraelben a klarinét 1979-ig pihent, de a társadalmi aktivista képzőműész Harold Rubin nem. Antimilitáns aspektusa bőven talált témát Izraelben. A botrány itt sem kerülte el: Egy képén az ultranacionalista Meir Kahane rabbit náciként ábrázolta. Az 1985-ös haifai kiállításán ezt a rajzot egy kneszet-tag tépte le a falról.

De amiért a művésztársak egy évvel a halála után emlékfesztivált rendeznek neki, az a jazz.

A dél-afrikai zenei vonal, a fekete kontinens inspirációja kiapadt, mire Izraelbe ért. “Nem találtam társakat, akikkel együtt zenélhetnék” – így mesélt az első izraeli évtizedéről. Aztán 1979-ben mégis újraindult a zenész karrierje. A free jazz és az avantgarde zene egyre több izraeli zenészt elért. Rubint is ez a hullám hozta vissza a zenéhez. 1980-ban megalakítja a Zaviot együttest. Harold Rubin mellett Tommy Bellman, Mark Smulian, Reuben Hoch voltak a legendás kvartett alapítói.

A legendás izraeli formáció húsz évig működött, és ezalatt felnőtt az izraeli jazz új nemzedéke, akik közül sokan meg sem álltak a nemzetközi élvonalig. Utolsó éveiben gyakran lépett fel ezzel a generációval. Többek között Ariel Shibolet, Assif Tsahar, Daniel Sarid, Maya Dunietz és Yoni Silver voltak a partnerei. Így kapcsolódott össze az izraeli jazz két generációja.

Az izraeli avantgarde jazz-szcéna  megszületése, megerősödése elképzelhetetlen lett volna Rubin nélkül. 2008-ban Landau-díjjal tüntették ki ezért.

Egyik leghíresebb lemezét (On a thin line – Egy vékony vonalon) a Levontin 7 klubban rögzítették 2009-ben. Barre Phillips bőgős és Tatsuya Nakatani ütős játszottak az akkor 77 éves mester mellett. A lemez producere az az Assif Tsahar volt, aki a Harold Rubin fesztivált is szervezi. Ez is a Levontin 7-ben lesz.

A koncerten fellépnek az egykori zenésztársak és a Rubin utolsó éveiben startoló új zenészgeneráció tagjai is. Shay Hazan kvintettje, Beger Albert, Roy Zuzovsky, Milton Michaeli, Haim Peskoff, Mia Donitz, Stephen Hornstein, Ariel Shibolet, Nadav Meisel, Assif Tsahar és még sokan mások, a legjobb muzsikusok az izraeli improvizációs színtéren, egy színpadon és csak egy este a szeretett Harold Rubin tiszteletére.

A koncert 26-án hétfőn 20:00 órakor kezdődik a Levontin 7-ben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.