A főügyész megsemmisítette a kormány szavazását az új igazságügyi miniszterről

Avicháj Mandelblit izraeli főügyész törvénytelennek, s ezért semmisnek nyilvánította a kormány szavazását az új igazságügyi miniszter személyéről – jelentette kedden az izraeli média.

Az átmeneti kormányban többségben lévő, Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató miniszterek először leszavazták a Kék-Fehér párt elnökének, Beni Ganznak azt a javaslatát, hogy őt nevezzék ki a jövendő kormány megalakulásáig működő kormány igazságügyi miniszterének, majd Netanjahu követelésére és a főügyész tiltakozása ellenére szavazásra bocsátották a Netanjahu vezette Likud párt jelöltjét, Ofir Akuniszt.

Akuniszt megszavazták a Netanjahu mögött álló miniszterek jelentős többsége nyomán, ugyanis tavaly év végén hat, Ganz táborát gyarapító miniszter távozott a kormányból, s ezzel felborult a koalíciós szerződésben rögzített erőegyensúly.

A többórás, kiabálásokkal és vádaskodásokkal zajló kormányülésen Avicháj Mandelblit a voksolást törvénytelennek ítélte, mert a tavaly nyáron megszületett koalíciós kormányzati megállapodás szerint a Kék-Fehérnek kell adnia az igazságügyi minisztert, és a Netanjahu, valamint Ganz mögött álló minisztereknek azonos számú szavazati joguk kell legyen.

Amir Ohana belbiztonsági miniszter és Netanjahu szerint a Kék-Fehérrel megkötött tavalyi alku már nem érvényes, és ezért nem kell átadni a miniszter kijelölésének jogát, de érvelésüket a főügyész elutasította.

- Hirdetés -

Újabb gondot jelent, hogy a kormányfő korrupciós pere miatt a legfelsőbb bíróság csak összeférhetetlenségi megállapodás aláírásával engedélyezte Benjamin Netanjahu hivatalba lépését, s noha ezt a szabályozást Mandelblit elkészítette, azt Netanjahu máig nem írta alá. Az okirat szerint a kormányfő nem vehetne részt az igazságügyi miniszter és a jogrend más szereplőinek kinevezésében, mert ez hatással lehet az ellene folyó eljárásra.

Az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad a parlamenti választásokig, majd az új kormány megalakulásáig. Noha a korábbi Ganz-Netanjahu egyensúly a hat miniszter távozásával felbomlott, mégsem neveztek ki új tárcavezetőket a helyükre, mert Benjamin Netanjahu megakadályozta az ezzel foglalkozó kormányülések összehívását.

Súlyos gondokat okozott az államigazgatásban, hogy nem állnak vezetők a minisztériumok élén, és ezért egy civil szervezet a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy kényszerítsék a hiányzó miniszterek kinevezésére a kabinetet.

Az igazságügyi miniszter kinevezése különösen fontos, mert ellenjegyzése nélkül nem lehet új törvényeket beiktatni Izraelben. A legfelsőbb bíróság a hozzá benyújtott petíció nyomán vasárnap 48 órát adott a kormánynak a miniszteri tárca betöltésére, s ezért hívták össze kedden a kabinet ülését.

A botrányba fordult választás után az ügy visszakerült az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz, amely a 12-es kereskedelmi tévé értesülése szerint kedd esti tárgyalásán befagyasztotta a miniszteri kinevezést, és szerdára újabb tanácsülést hirdetett, amelyen választ vár a kormányfőtől a törvénytelen szavazás lebonyolításának kérdéseire.

A Jediot Aharonot cím lap hírportálja, ynet értesülése szerint a szerdai bírósági ülésen a kormányfőt a szokásoktól eltérően nem Avicháj Mandelblit képviseli majd a legfelsőbb grémium előtt, hanem Netanjahu személyes ügyvédje.

- Hirdetés -