2020 végétől Izraelben nagyon sikeres COVID ellenes oltási kampányt szerveztek. Jelenleg (2021. április végén) már több, mint ötmillió ember kétszer be van oltva, az új megbetegedések száma nagyon alacsony. Ennek fényében ismét felmerült a bejövő turizmus újraindításának kérdése.

Pillanatnyilag külföldi állampolgárok csak kivételes esetben, külön engedéllyel léphetnek be Izraelbe.

Az elképzelés szerint lassan és fokozatosan nyitnák meg az országot a turizmusnak. Az első lépésben nagyon korlátozott számban, kisebb turistacsoportok látogatását engedélyeznék. Amennyiben ez a kísérlet sikeresnek bizonyul, úgy a második lépésben jóval több turistacsoport is jöhetne. A harmadik lépést, az egyéni turizmus engedélyezését, csak a távolabbi jövőre tervezik.

Az első lépést, a korlátozott számú kisebb turistacsoport fogadását, a Turisztikai Minisztérium május 23-tól tervezi bevezetni, ám az Egészségügyi Minisztérium ezt egy hónappal el szeretné halasztani és ez ügyben egyelőre nincsen döntés.

A napokban a Turisztikai és az Egészségügyi Minisztérium egy közös tervezetben körvonalazták azt, hogy milyen feltételek és eljárás alapján működne Izraelben a csoportos turizmus a COVID-járvány idején. Ez egyelőre nem végleges terv, de ez alapján mégis valami fogalmat lehet alkotni arról, hogy milyen keretek között zajlik a turizmus a közeljövőben. 

Tehát a főbb pontok a következők:

  • Az (izraeli) utazást szervező irodának minden turistacsoportot egyenként, előre kell engedélyeztetni, mely engedélyt a Turisztikai Minisztérium adja ki.
  • A csoport létszáma 5-30 fő lehet és mindenkinek ugyanazon ország állampolgárának kell lennie.
  • A csoport minden tagjának az adatait és elérhetőségeit már az engedély kérésekor be kell adni az engedélyező szervhez.
  • A csoport minden tagjának legyen a COVID-19 fertőzés kezelését is magában foglaló egészség-biztosítása.
  • A turista Izraelbe való belépéséhez szükséges: 
  • Hogy be legyen oltva COVID-19 ellen, mégpedig vagy az FDA által jóváhagyott (jelenleg: Pfizer, Moderna, Janssen) vagy az EMA által jóváhagyott (jelenleg: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) vakcinával. Tehát az orosz Szputnyik és a kínai vakcinák nincsenek ezen a listán, de természetesen a lista változhat.
  • Negatív PCR teszt az utazást megelőző 72 órán belül.
  • Egészségi nyilatkozat (online) az utazást megelőző 24 órán belül.
  • Megérkezéskor szerológiai teszt. A (remélhetőleg pozitív) eredmény megérkezéséig a turisták karanténban lesznek. (Amennyiben a jövőben kölcsönös államközi megegyezések lesznek az oltások elismeréséről, ez a teszt elmarad.)
  • A koncepció szerint a turistacsoport egyfajta “kapszula”, azaz különálló egység, amelyet igyekeznek elkülöníteni a környezettől. Ezért a csoport csak előre meghatározott útvonalon közlekedhet, és csak az előre meghatározott látnivalókat nézheti meg. A szállodákban szintén igyekeznek elkülöníteni egymástól a csoportokat.
  • A csoportot állandóan ugyanaz az idegenvezető és sofőr kíséri, akik természetesen szintén be vannak oltva.
  • A turistáknak be kell tartaniuk az összes egészségügyi szabályt, mint például a maszkviselés, a csoportosulások korlátozása stb.
  • Amennyiben az izraeli Egészségügyi Minisztérium úgy ítéli meg, hogy egy adott országból érkező turisták veszélyeztetnék az izraeliek egészségét, úgy a már kiadott engedélyt visszavonhatja legkésőbb az utazás megkezdése előtt 48 órával.

Az utazási irodákban és a turizmusban általában túl szigorúnak tartják a tervezett szabályozást. Hiszen ha például a beoltott izraeliek szerológiai teszt nélkül is beléphetnek az országba, akkor miért kéne a turistáktól ennél többet megkövetelni? A Ben Gurion repülőtérre tervezett, szerológiai teszteket végző állomásnak még a helyét sem jelölték ki. Továbbá a nyitás ütemét is túl lassúnak tartják, hiszen így nem lehet kihasználni azt, hogy Izraelben gyakorlatilag megszűnt a COVID-járvány.

Természetesen ez még nem feltétlenül a végleges szabályozás, igyekszem majd az esetleges változásokról és a meghozott döntésekről is beszámolni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.