Magyarországról is érkeztek részvétnyilvánítások a katasztrófa miatt

A Meron-hegy oldalában történt tömegszerencsétlenség kapcsán több magyarországi vezető is kifejezte részvétét.

Orbán Viktor magyar kormányfő azt írta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek: mély fájdalommal értesült az éves Lag Baomer ünnepségen történt tragikus eseményekről, amelyek sok emberéletet követeltek és sokak sérülését okozták.
Engedje meg, hogy kifejezzem őszinte részvétemet, valamint mélységes együttérzésünket és szolidaritásunkat az áldozatok családjai iránt. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: “gondolataink és imáink az áldozatokkal, családjaikkal és Izrael népével vannak ebben a nehéz időszakban“.

Kövér László, a magyar Országgyűlés házelnöke Jariv Levinnek, a kneszet elnökének fejezte ki részvétét pénteken. Azt írta, hogy megdöbbenéssel és mély megrendüléssel értesült a Meron-hegyi Lag Baomer ünnepségen csütörtökön történt tragédiáról. Kövér együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait és szeretteit, továbbá sok erőt és kitartást kívánt nekik a mostani nehéz időszakban. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy minden sérült gyorsan felépül.
Kérem, fogadja szívből jövő részvétemet e tragikus esemény alkalmából” – írta az izraeli törvényhozás elnökének Kövér László.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is mély megrendüléssel osztozik hittestvérei gyászában. Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke a tragédia kapcsán levelet írt az izraeli főrabbinak:

Tisztelt David Lau Főrabbi Úr!
Mély fájdalommal vettük hírét a Lag Baomer ünnepén tegnap este történt szörnyű tömegszerencsétlenségnek. A magyarországi neológ zsidóság osztozik Izrael fájdalmában, az ortodox közösségek gyászában.

„Mert egyik zsidó felelős a másikért”
כל ישראל ערבים זה לזה

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében kérem, hogy tolmácsolja együttérzésünket az elhunytak családtagjai felé. Zsinagógai közösségeinkben rabbijaink vezetésével zsoltárokat mondva imádkoznak a kórházba lévő sérültek mielőbbi felépüléséért. Egyúttal szeretném felajánlani támogatásunkat a sérültek rehabilitációjához, kérem tegyen javaslatot mely szervezettel vegyük fel a kapcsolatot a segítségnyújtáshoz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI, MAZSIHISZ