Más lesz a Lapid-Orbán kapcsolat?

A magyar Nemzeti Bank elnöke Izraelt is példaként említette, amelynek a gazdasági modellje alkalmas lehet arra, hogy a magyar politika kövesse. Van ennek alapja? Az elmúlt két, költségvetés nélküli évet példának lehet tekinteni?

Ha Lapidnak sikerül Bennettel kormányt alakítania, nem az ideológiai, konfliktusos kérdések lesznek először a terítéken, hanem az olyan elsődleges gazdasági, társadalmi és szociális problémák, mint az egészségügy, a lakáshelyzet és az oktatásügy, melyek javításra várnak, valamint a társadalmi különbségek növekedésének megállítása.

A várhatóan megalakuló új izraeli kormánynak három magyar vonatkozása is van, legfőképpen Jair Lapid személyében, aki – finoman fogalmazva – nincs a legjobb véleménnyel a magyar kormány egyes lépéseiről, az ottani antiszemitizmusról (“a Horthy-korszak sem a kedvence”). Akkor a Lapid-kormány kapcsolata nem lesz olyan rózsás, mint a Netanjahu-Orbán kapcsolat? Viszont a magyar zsidó diaszpóra értőbb fülekre találhat?

Jair Lapid és Politzer Maymon Krisztina egy demokrácia melletti tüntetésen 2020 augusztusában – Fotó: Izraelinfo

Mi a különbség Netanjahu és Lapid között, hisz mindkettőjüknek szüksége van a szélsőjobboldal és az izraeli arabok támogatására?

Politzer Maymon Krisztina munkatársunk a Klubrádió Eurozóna című műsorában beszélgetett ezekről a kérdésekről Zentai Péterrel.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Szerinted mi lesz? Szavazz!

  • Lapidnak sikerül valahogy kormányt alakítania Bennettel vagy nélküle (45%, 53 Votes)
  • Ötödik választási forduló (36%, 42 Votes)
  • Ganz alakít egységkormányt (14%, 16 Votes)
  • Jobboldali kormány Netanjahu nélkül (6%, 7 Votes)

Összes szavazó: 118

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.