Az izraeli-palesztin konfliktus hétfő este kezdődött rakétaháborúhoz vezető elmérgesedésének krónikája az idei ramadán böjti hónapban.

A palesztin tiltakozások a ramadán előestéjén, április 12-én kezdődtek, amikor a rendőrség nem engedélyezte, hogy a palesztinok a Kelet-Jeruzsálem óvárosában lévő Damaszkuszi kapu lépcsőjén üljenek. Az iszlám szent hónapjában gyakori éjszakai tömeges összejövetelek után a nem hivatalos jeruzsálemi hagyomány szerint a hívők ezrei szoktak ülni ezen a helyen.

A palesztin fiatalok százai – a sajtóban megjelent riportok tanúsága szerint – megaláztatásként élték meg a rendőrség tiltását, s fokozatosan egyre erőszakosabbá váltak a tüntetések. Kődobálásokkal, petárdákkal, majd a konfliktus elfajulásával Molotov-koktélokkal támadták a rendfenntartókat. A rendőrség is egyre súlyosabb tömegoszlató eszközöket vetett be: villanógránátokat, vízágyúkat, lovasrendőröket, majd gumilövedékeket és letartóztatásokat.

Április 15-én palesztin tizenévesek feltöltöttek egy videót a TikTok megosztó oldalra, amelyen a jeruzsálemi villamoson pofoncsapnak két ultraortodox zsidó fiatalt. A felvétel felháborodást keltett az izraeli oldalon, később elfogták az elkövetőket.

Április 16-án több tízezer, imádkozni vágyó muzulmánt nem engedtek be az első pénteki ramadán-imára a Jeruzsálem óvárosában található Al-Aksza mecsethez, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyéhez, ahol tízezer főre korlátozták az imádkozók számát.

- Hirdetés -

Április 18-19-én a Tel-Aviv melletti, arabok és zsidók által vegyesen lakott Jaffón is tüntetések kezdődtek, amelyek közvetlen kiváltó oka egy helyi épület zsidó vallási intézménynek történő eladása miatti vita volt.

Április 19-én több mint 100 palesztin megsebesült, amikor  a szélsőséges zsidó Lehava nevű szervezet menetet tartott Jeruzsálemben a “zsidó méltóság helyreállítása” jelszavával. “Halált az arabokra!” skandálták, összecsaptak a rendőrökkel, arabokat és baloldali ellentüntetőket bántalmaztak.

Április 23-24-én rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, de ezeket a Vaskupola légvédelmi rendszer kivédte. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat mért gázai katonai célpontokra, egyik oldalon sem történt sebesülés vagy jelentős anyagi kár. 

Április 25-én a rendfenntartók megszüntették a tiltást a damaszkuszi kapunál, a palesztinok ismét leülhettek a lépcsőkre, két hét után először.

Április 29-én Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette a május 22-re meghirdetett palesztin parlamenti választások elhalasztását. Abbász Izraelt hibáztatta, miszerint bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a voksolást az 1967-ben Jordániától visszafoglalt Kelet-Jeruzsálemben. A Hamász is Izraelt okolta.

Május 2-án fegyveres merénylet történt Ciszjordániában a Tapuah kereszteződésben. Két izraeli megsebesült, s később egyikük belehalt sebesülésébe. Aznap izraeli biztonságiak agyonlőttek egy 60 éves palesztin nőt, aki katonákat próbált megkéselni. 

Május 5-én lelőttek egy 16 éves palesztin fiatalt Nablusz közelében a ciszjordániai Odla faluban kitört összecsapásokban. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohammed Def figyelmeztette Izraelt, hogy figyelemmel kísérik a Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedében tervezett kilakoltatásokat, és “Izrael súlyos árat fizet, ha nem áll le az agresszió”. Másnap újraindították a gyújtóléggömbök eregetését a gázai övezet határánál.

Május 7-én izraeli katonák lelőttek három, őrhelyükre támadó palesztin fegyverest Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett. Aznap “képviselői irodát” állított fel Sejk Dzsarrában Itamár Ben-Gvir, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke. Este villanógránátokkal oszlatták szét a Templomhegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra behatoló rohamrendőrök az esti ima után az Al-Aksza mecsetnél tüntető, s a biztonságiakat kövekkel, vizes palackokkal és székekkel dobáló palesztinokat.  Az összecsapásokban 53 imádkozó és három rendőr megsebesült.

Május 8-án, szombaton az Al-Aksza mecsetnél folytatott késő esti imádkozás végeztével az óváros Kelet-Jeruzsálem felé vezető Damaszkuszi kapujánál összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli rendőrök között, melyekben mintegy kilencven palesztin megsebesült, döntő többségük könnyebben, de 16-an kórházi ellátásra szorultak.

- Hirdetés -